Напишете дума/думи за търсене

Как да науча детето да споделя вещите си?

С порастването егоизмът при детето започва да отслабва, но бавно.



То може да почувства като ритник отдаване на одеалцето си на малкото му братче. Може да позволи щедро гостът да бъде обслужен на първо място. Но почакайте още за Нобелова награда за мир.

Споделянето все още може да бъде трудно за егоцентричното дете от предучилищна възраст (а всички те са такива). Тъй като малчуганът все още не разполага с усъвършенствана концепция за времето, да изчака пет минути приятелят му да завърши своите обиколки на триколката може да бъде мъчително.

Насърчавайте го в дух на щедрост, но първо бъдете щедри към себе си. Ако детето ви помоли да отхапе от вашия сладолед, предложете му доброволно. Споделете домакинските си задължения, като го включите при завършването на задачата. Игри и други проекти, които могат да се правят в екип, също учат на сътрудничество.

Говорете за ползите от споделянето: колкото повече отдава нещата си на другите, толкова повече ще получава и това ще го прави щастлив. Ако иска да запази някои от неговите неща за себе си, попитайте го защо.  


Вероятно е да има добра причина: може да се страхува, че бебето ще счупи нещо ценно за него или че някой ще вземе нещо, без да поиска разрешение и няма да го върне. Уверете се, че всички в семейството зачитат неговата собственост, точно както се очаква то да зачита вашата.

Преди всичко, използвайте положителната подкрепа. Да го наказвате, защото не дава нещата си, ще бъде много по-малко ефективно, отколкото потупване по гърба, когато показва щедрост.

Предлагаме ви още 5 идеи, с които да възпитате детето да споделя вещите си:

1. Търсете социални ситуации.


Посетете детска площадка или организирайте детско музейно приключение и насърчете детето си да споделя играчки в пясъчника с други, да се редува на люлката и да работи в група, за да направи научен експеримент или арт проект.

2. Споделяйте с детето си.

Моделирайте поведението, като споделите любимото си място на дивана или специално лакомство, което сте донесли у дома от работа.

3.Редувайте се.

Започнете с усвояване на движението напред-назад, като търкаляне или хвърляне на топка, за да научите детето си как работи редуването – дори можете да кажете „твой ред" и „мой ред", когато всеки от вас има топката. Настолните игри и игрите с карти са чудесни методи детето да се научи да се редува. Ако играете с по-голяма група, помогнете на децата да запомнят чий ред идва преди техния, за да знаят кога да изтеглят карта или да хвърлят заровете.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

4. Четете.

Изберете книги на тема "споделяне". Докато преглеждате всяка история, попитайте как героите могат да се чувстват, какво трябва да направят и какво детето ви предсказва да се случи по-нататък.

5. Използвайте храна.

Поръчайте пица за вечеря и дайте по едно парче на всеки около масата. На закуска помолете детето си да сложи по пет плодчета, кашлавалчета и т.н. в чинията на всеки. Това не само ще спомогне за засилване на споделянето, но е и чудесна математическа игра.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ