Напишете дума/думи за търсене

Детски батути забавление и спорт за децата в двора

Снимка: Pixabay

Децата се учат, развиват и порастват, докато се забавляват. Ролята на родителите е да ги насърчават и подкрепят, стимулират и насочват. Макар това да звучи като твърде тежка отговорност и непосилно предизвикателство,  винаги има и лесен вариант. С подходящите играчки родителите могат да осигурят на своите деца полезни занимания, които да носят и усмивки, и реални ползи. Точно такъв уред е и батутът. 

Батут в двора – лесният начин да изкарате малчуганите навън

Наличието на външно пространство – градина или обособен двор – в жилищната площ е истинска благодат за майките и татковците на активните и трудно заседяващите се на едно място деца. По-буйните и динамични момчета и момичета невинаги успяват да изразходят наличната си енергия на закрито. Но външното пространство за игра е особено полезно и за по-пасивните деца, които предпочитат тихите игри или седенето пред екраните. 

Истината е, че с покупката на батути за скачане всеки родител може да изкара своите малчугани на двора. Спомнете си за онази почивка, рожден ден насред открития детски кът или частното спортно съоръжение, сред което вашето собствено дете не спря да скача. Именно детският батут бе най-голямото забавление, нали? 

Сега си спомнете как се притеснявахте вашият малчуган да не се изпоти много, да не падне, да не завземе уреда така, че никой друг да не успее да се вреди за него. Всички тези проблеми се разрешават с наличието на батут у дома. Той може да бъде монтиран с всички възможни мерки за безопасност, ще е предназначен само за вашите деца, а и ще е на метри от вкъщи, където има чисти дрехи за преобличане. 

Скачането като полезно за развитието движение 

Много родители инвестират в детски батут в името на максималното забавление за своите малчугани, без дори да подозират какви допълнителни ползи носи този уред. Истината е, че с него ще постигнете много повече от няколко минути, а защо не и часове свободно време, докато вашият син или дъщеря скачат на воля. Самото скачане е обявено от учените за здравословно, особено когато става въпрос за най-малките. Ето какво споделят експертите, когато препоръчват на семействата да купят батут вместо поредната скъпа детска играчка:

  • Увеличавате дневното време за физическа активност за сметка на безбройните часове, прекарани пред екраните;
  • Подобрявате качества като координация, пазене на баланс и дори самочувствието, защото докато скача детето следи за собствените си движения, анализира ги и придобива увереност, когато ги подобри в името на по-високо издигане във въздуха или уникално приземяване;
  • Спомагате за оптималната здравна профилактика на редица органи и системи от такива. Според учените скачането спомага за регулирането на сърдечно-съдовите функции, състоянието на щитовидната жлеза, опорно-двигателния апарат и здравината на ставите;
  • Подпомагате общата профилактика на крехкия детски имунитет. Редовното движение е част от основните препоръки на експертите за предпазване от инфекция в сезона на грипа и настинките (а не само дъвчащите витамини). Нещо повече – скачането води до потене, откъдето се подпомага и общата детоксикация на тялото. Изследователите дори допълват, че чрез това обикновено, но полезно движение, се редуцират и нивата на свободните радикали в тялото, а така и се удължава живота на клетките;
  • Избягвате риска от затлъстяване, защото поддържането на добра форма невинаги изисква тежко натоварване. 30-те минути скачане на батут горят изключително много калории и укрепват мускулатурата. Между другото, ако сте записали детето си на спорт и видимо той не му стига да изразходи нескончаемата си енергия, тази покупка е отлична идея за укротяване на опърничавото в късните часове преди лягане, когато никой не иска да спи, нали?

Тънкостите в избора на качествен детски батут 

Решението да зарадвате детето си с батут е взето, а сега идва трудната част – какъв модел да изберете. Тъй като този уред е сравнително скъпа инвестиция, добре е предварително да проверите средните за пазара цени и да потърсите мнение и препоръки от хора, които имат детски кът на двора. В името на максималната безопасност заложете на модел с мрежи. Те предпазват от инциденти и падане извън обсега на детския батут. Също така, обмислете подходящите размери според свободната площ, с която разполагате. Постарайте се да осигурите достатъчно празно пространство около съоръжението. 

Спорт, забавление и време, прекарвано на чист въздух за всяко дете? Ако искате да ги осигурите и на своя малчуган, решението е детски батут на двора! В детски онлайн магазин Patilanci.bg намерихме и други интересни предложения за физическата активност сред домашната градина. Ако ви е любопитно, надникнете там за още идеи!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ