Напишете дума/думи за търсене

5-те най-големи мита за родителството

Изписало се е и изговорило толкова много за родителството, че можем да срещнем разнопосочни мнения по всеки един аспект от него. Има обаче някои вярвания, които се оказват истински мит, що се касае за ролята ви на майка или баща.

Вижте в следващите редове кои са 5-те най-големи заблуди за отглеждането на дете. 

Майчинският инстинкт се появява през бременността

През деветте месеца повечето бременни очакват да се пробуди желанието им да се грижат неуморно и неотлъчно за малката си рожба. По-късно обаче много от тях признават, че са се почувствали истински майки, чак когато детето е станало на 2-3 години. Защо дотогава не се е събудил майчинският им инстинкт?

Раздялата още в първите минути възпрепятства появата на майчински инстинкт. Обикновено в родилния дом майката и бебето са отново заедно само за кърменето, което също бави нещата. Защото е доказано, че инстинктът се пробужда благодарение на хормона на майчинството пролактин, който наред с хормона на любовта окситоцин се синтезира само при тесен контакт с рожбата й, в това число телесен допир: колкото по-плътно е общуването, толкова по-силно е майчинското чувство.

Разводът със сигурност ще "осакати" емоционално детето ви

Това е най-големият комплекс на самотните майки или на жените, които правят и невъзможното, за да задържат мъжа в семейството заради детето. Да, малчуганите наблюдават възрастните и реагират остро на всеки семеен скандал, да не говорим за развод, но психолозите напомнят, че душевното здраве на детето невинаги зависи от броя на възпитателите му. През първата година от раждането то възприема всеки, който се грижи с любов за него, като мама. Няма значение дали това е наистина мама, татко, баба, дядо или гледачка на бебето. Необходимостта от баща идва много по-късно, когато детето започва да разбира ролята на мъжа и на жената в обществото. 

Най-важно е да сте финансово подготвени за бебето

Да, тези три основни неща са необходими за детето, но най-главното за физическото и психичното здраве на рожбата ви е емоционалната и душевна топлина и любов, с които го дарявате. Как да си обясните по друг начин, че познавате семейства, в които често не стига едно или друго, но хлапетата им растат здрави и щастливи?

Дисциплината се възпитава от първия ден

Това е най-опасният мит за отглеждането на дете. Новороденото дава сигнал, че нещо не е наред, с плач – няма друг начин. Ако го приемете за глезотия и го пренебрегнете, губите доверието на мъника. А доверието на детето в родителите е ключът към възпитанието му. Поотрасне ли, няма да ви е трудно да го убедите да си ляга навреме например, защото в него няма да е заложен духът на противоречието, който неминуемо се поражда там, където цари желязна дисциплина от първия ден.

Само лошите майки крещят, изнервят се и се карат

Кой твърди, че образът на майката в детското съзнание трябва да е идеален? Точно обратното – перфектната майка формира в малчугана неправилна представа за хората и в частност за жените. Тези деца, особено момчетата, които приемат майка си за идеална, често не успяват да открият половинката си в живота, защото никоя не може да се сравни с „мама".

Вие имате право понякога да „излизате от кожата си", но това не намалява достойнствата ви. След такива случаи просто трябва да се извините и да обясните на детето, че това няма никаква връзка с отношението ви към него и по никакъв начин то не губи любовта ви.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ