Напишете дума/думи за търсене

Какво да не правим през първия ден от годината

Днес почитаме Свети Василий и се молим за плодородие. Как обаче да оползотворите това време и какво не се прави на Васильовден, за да не ви избяга късметът?

Много са поверията, в които ще намерите отговора на този въпрос. Те са възниквали там – в далечното минало, за някои дедите ни са имали обяснение, за други – не, но са ги следвали и спазвали, защото са вярвали в тях.

Традицията повелява на този ден да почивате от къщната работа. Единствено може да се отдадете на приготвянето на празничната трапеза, на изпълнението на обредите, на посрещането и гощаването на сурвакарите, каквито имаме само по нашите земи, но не и при останалите християнски народи и чиито корени остават неразкрита загадка и до днес.

По стара традиция жените не трябва да перат, шият, да мият и чистят, тоест да вършат домакинска работа извън готвенето на ястията и грижата за децата и добитъка, защото битува вярването, че която стопанка мие ще измие късмета от дома, шие ли, ще зашие пътя на късмета към дома, чисти ли, също ще измете и късмета. Естествено, ако случайно сте на работното си място и изпълнявате служебния си дълг в първия ден на новата година, не може да мързелувате, но пък не трябва и да се притеснявате, че работите и това ще коства късмета ви, тъй като забраната включва само домакинска работа.

Кой е Свети Василий?

Освен какво не се прави на Васильовден вероятно ви е интересно и кой всъщност е светецът, когото почитаме на първи януари всяка година. Свети Василий Велики се счита за защитник срещу зли сили, магии и уроки, помагащ на вярващите да устоят на изкушението да прегрешат. Християнският светец, архиепископ на Кесария Кападокийска, църковен писател и богослов е роден е около 330 г. в Кесария, поради което е известен още като Василий Кесарийски. Почитан е като светец не само от Православната църква, но и от Римокатолическата, Епископалната, Англиканската и Лутеранската.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ