Напишете дума/думи за търсене

Кога бебето ще се научи да сяда само?

Безспорно един от най-вълнуващите етапи от детското развитие, които всеки родител очаква с нетърпение, е моментът, когато бебето се научи да сяда само.

Съществуват различни начини, за да помогнете на мъничето си да усъвършенства моторните си умения. Ето и някои от тях:

Подготовката за сядане

След раждането детето трябва да премине през периода на лежане по корем. Бебето прекарва повече време в тази поза, за да подсили вратлето си, стомаха и мускулите на гърба. След като укрепнат мускулите на врата, ще ги последват първо горните, а после и долните мускули на гърба. Ще разберете, че те са станали по-силни, когато мъникът може сам да повдига главата си, за да гледа хоризонтално. За да помогнете на бебето да развие тези важни моторни умения, променяйте позицията му често. Премествайте го от легнало по гръб в положение по коремче. Уверете се, че е будно, когато е в тази поза и не забравяйте, че трябва да бъдете в стаята, за да го наблюдавате.

Проблеми с лежането по корем

Първоначално на бебчо няма да му харесва да лежи на стомаха си, но е много важно да прекарва повече време в тази позиция. Така, то ще развие мускулите, необходими му при сядане, както и за други бъдещи важни събития. Може да го улесните, полагайки го върху гърдите си, с корема надолу и с лице, гледащо към вас или да сложите подходяща малка възглавница под мишниците му. С нейна помощ ще подкрепите горната част на тялото му, а главата ще бъде на по-голямо разстояние от земята.

Проверка

Бебето вече се научило да държи главата си вдигната, без чужда помощ (обикновено около третия или четвъртия месец). При първите опити да го поставите в седнало положение, може да използвате и удобно детско столче с облегалки (добра алтернатива са възглавниците), но трябва винаги да го държите под око, когато е на столчето.

Ставайки все по-силно, бебето ще може да се задържи седнало и самичко, но за няколко секунди. Ще умее да държи главата си вдигната и дори да балансирана за кратко време. Не се плашете от паданията и залитанията - практиката води до съвършенство, така че бъдете търпеливи. Според педиатрите, до шестия месец повечето бебета са способни да се задържат седнали сами поне за секунда или 2.

Балансът

Бебето трябва да се научи да пази баланс преди момента на сядане. Въпреки че здравите мускули на торса биха помогнали за това, детето се нуждае и от подсилване на мозъка – балансът зависи от невро-мускулатурата. Можете да го поставяте на ръба на стол или табуретка, така че крачетата му да висят, за да започне да усеща какво е да бъдеш седнал (като, разбира се, го наблюдавате през цялото време). Ако искате да работите заедно за баланс, седнете на пода с кръстосани крака (тип поза "лотос" от йогата), и настанете бебето между прасеца и подколянното ви сухожилие, където ще се чувства подкрепено и в безопасност.

Трикракото столче

Когато бебето се научи да сяда, е нормално, от време на време, да използва едната или двете си ръце, за да стабилизира своя торс – стойка, при която издържа само телесното си тегло. Това е позата на трикракото столче. Докато бебето не развие това умение, ще се нуждае от малко помощ за балансиране в опитите си да стои седнало. Уверете се, че бебчо се намира на нещо меко през първите седмици, след като вече се е научило да сяда, за да се омекотят неизбежните падания. На възраст около 4 месеца мъникът ще съзнава по-добре какво се случва около него, но това няма да му пречи да се разсеяно и да губи баланса си – бъдете внимателни.

Какво още можете да направите

Поставете бебето по гръб и бавно да го изтеглете внимателно нагоре за ръцете, докато не застане в седнала позиция. Най-лесният начин да го научите: примамка. Бебчо вече е свикнал и дори много обича да се гледа в огледалото, затова се опитайте да го примамите с едно, поставено малко по-високо, така че малкият палавник да не се вижда съвсем добре в него – това би го окуражило да седне.

Бъдете подготвени

Веднъж, щом бебето се научи да сяда само, ще се нуждаете от някои нововъведения в стаята му. До 6 месеца ръцете му са много силни и то ще иска да се хваща за всичко. Проверете обектите, обкръжаващи креватчето му и отстранете всичко опасно, до което може да се добере. Със сигурност бихте искали да отстраните мобилните устройства, които вече привличат вниманието му. Снижете матрака на креватчето, за да не излиза извън него само, докато ви няма в стаята.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

След като вече пълзи

След като бебе ви вече може да сяда, то ще продължи да развива мускулите в долната част на тялото. Ще придобие сила, за да движи свободно бедрата си в различни посоки, малко след като се е научило да сяда. Не след дълго ще може и да пълзи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ