Напишете дума/думи за търсене

Жена с две матки роди две бебета

Келси Хачър разбира, че има две матки, когато е на 17 години. Рядкото състояние настъпва, когато Мюлеровите канали не се събират, a вместо това образуват две маточни кухини, всяка със собствена фалопиева тръба и яйчник.

Наличието на две матки, както е в случая на Хачър, както и на две шийки, не е засегнало първите й три бременности. Докато не зачева за четвърти път.

Швета Пател, доктор по медицина, асистент в отделението по акушерство и гинекология към УАБ, която преглежда Хачър за първи път, е шокирана, когато разбира, че във всяка от матките й се развива бременност.

„Двойната матка е много рядка. Само 0,3% от населението може да развие този аномален матков дефект", казва д-р Пател. „Да се постигне бременност в една от матките може и да не е толкова рядко, но да има бебе във всяка от тях е толкова рядко, че понякога е трудно да назовем точните числа." 

Тъй като бременността на Хачър е толкова необичайна, д-р Пател и другите медицински специалисти от УАБ, които работят с нея, разполагат с малко други случаи, по които да се ориентират, за да разберат най-добрия начин за действие. Екипът се опира основно на информацията, която вече знае за типичните близначни бременности.

Първата цел на д-р Пател е да гарантира, че Хачър ще достигне до термин. „Уникалното при Келси беше, че тя стигна до термин и трябваше да предизвикаме раждането", казва тя. „В много от случаите, за които четяхме, жените раждаха преждевременно."

След като Хачър достига деня на термина си, започват да се обсъждат варианти за раждане. Тя е дала живот на три други бебета вагинално, като с тази бременност е искала да опита същото. Получава съгласие от лекарите и на 19 декември 2023 г., първото бебе, наречено Рокси, от дясната матка на Хачър, се ражда напълно нормално. Втората й шийка обаче все още не е омекнала и затова лекарите й дават още време.

„Бебето не слизаше в таза, a бяха минали 10 часа, откакто първото бе родено", спомня си д-р Пател. „Така че беше време да преминем към секцио." Така на бял свят идва Ребел.

„Мисля, че най-интересно за мен бе да видя Келси да кърми, докато все още беше бременна с другото си бебе. Това не е нещо обичайно", разказва докторката.

СНИМКИ: ANDREA MABRY, UAB / JENNIFER ALSABROOK-TURNER, UAB
СНИМКИ: ANDREA MABRY, UAB / JENNIFER ALSABROOK-TURNER, UAB

След раждането мнозина задаваха въпроса дали момичетата са близначки или просто сестри. Това е въпрос, който няма конкретен отговор. „Зависи от това как дефинираме близнаци", обяснява д-р Пател. „Ако дефинираме близнаци като тези, които живеят в една и съща матка, докато се развиват, не, те не са близнаци. Но ако ги разглеждаме като две бебета, които една майка носи, то да, те могат да бъдат считани за близнаци, но в отделни матки."

Д-р Пател определено е виждала и други уникални бременности. Но тази на Хачър е шанс едно на милион лекар да изпита нещо подобно в практиката си. И все пак - познанията на докторката може да помогнат на друг лекар, ако и когато подобен случай се повтори на друго място.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ