Напишете дума/думи за търсене

Златните правила за здраве на академик Николай Амосов

Академик Николай Михайлович Амосов е украински кардиохирург. Целия си живот е посветил на здравето и неговото опазване.

Брилянтният хирург извършва операции в екстремни условия, препускайки с кон по бойните полета. През 1962 г. Николай Амосов е изобретил изкуствени сърдечни клапи. Съпругата му и дъщеря му също са лекари.

Починал е на 89 години през 2002-а година. Неговият искрен човешки опит, на отговорен и смел лекар, е описан в книга, която бързо печели популярност сред руските хора. Днес ви представяме златните правила на академик Амосов.

1. Не си мислете, че лекарят ще ви направи здрави!

Лекарят лекува болестта, но цялостното ви здраве зависи от вас. Правилно хранене, физическа активност и разумно ежедневие – това е, което можете да направите, за да предотвратите заболяването и да подобрите лечението.

2. Лекарят лекува болестта, вие добавяте здравето.

Какво значи да добавите здраве? Това означава да не сте мързеливи и да отслабнете, да упражнявате известна съпротива на физическия и психически стрес. Да се чувствате добре за себе си в състояние на покой, пулсът да е в допустимите граници. Упражнения, студ и глад – задължителни условия, благодарение на които тялото добива сила, а имунната система укрепва. Усилията, изразходвани за добавяне на здраве ще ви бъдат изплатени с лихвите.

3. Всеки знае какво е болест

Не е задължително да изгубите съзнание, да не можете да ходите, да изпитвате ужасна болка или цялото ви тяло да кърви, за да отидете на лекар. Първо, единствено и задължително – отървете се от грешния начин на живот и редовно посещавайте лекар. Дори и да имате само някакви съмнения, относно здравето си. По-лесно се лекува начален стадии, отколкото хронична болест.

4. Рационален подход към движението

Храните, които ядете, трябва да бъдат с минимално съдържание на мазнини. Спортувайте редовно – това е много важно. Достатъчно е да се движите през целия ден, да ходите пеша. Също така е важно да се научите на самоконтрол. Дори животните се справят със стреса, а за хората това се оказва изключително трудно. Когато сте нервни, опитайте се, до колкото е възможно, да правите активни упражнения. Тичане, ходене – излезте навън и оставете стреса и нервите на улицата или на поляната. Упражненията веднага ще намалят количеството на адреналина в кръвта.

5. Защо хората толкова често се разболяват?

Заболявания възникват от липсата на воля. В края на краищата, за да се поддържа здравословен начин на живот, ние се нуждаем от волеви усилия. Днес все по-трудно се срещат хора, които имат волята да се погрижат за здравето си.

Знаете ли колко малко е нужно? Нужно е само да престанете да търсите извинения и да прехвърляте вината за влошеното ви здраве на всеки друг, но не и на вас самите.

6. Светът е пълен с лоши лекари

Лекото заболяване обикновено изчезва от само себе си, без активното участие на доктори. Има лекари, които не са напълно честни с пациента и искат да спечелят от нещастието на някой друг. Има и непрофесионалисти, които не искат да правят нищо с ръцете си, и затова разчитат само на сухата теория. Винаги помнете, че лекарят също е човек. Той също може да бъде подъл, мързелив или да сгреши.

7. Ако имате достатъчно късмет и откриете добър лекар, не го притеснявайте напразно

Добрият лекар тежи колкото златото. Ето защо е добре да сте благодарни и да засвидетелствате своята благодарност искрено и скромно. Истинският лекар най-много цени добрата дума, а не подаръците!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ