Напишете дума/думи за търсене

Кога бебетата започват да разпознават името си?

През първата година на живота на вашето бебе, то ще премине през важни етапи от развитието си. Вероятно един от най-вълнуващите моменти е разпознаването и реагирането на собственото име.

Няма с какво да се сравни с радостта, която ще изпитате, когато малкото ви съкровище обърне глава, след като го повикате! Кога обаче ще се случи това?

Разпознаването на името зависи от "рецептивния език", който включва обработването на изговорените думи и звуци. Вероятно звучи сложно, но обикновено това умение се овладява няколко месеца преди първия рожден ден.

Повечето бебета разпознават своите имена между 4 и 9 месеца. Когато това се случи, може да забележите, че детето постоянно ви гледа или реагира по някакъв начин, когато го повикате.

Родителите вероятно ще забележат и други етапи в развитието на езика преди този. Например, между 4 и 6 месеца бебето ви може да осъзнава промени в тоновете на говора ви. Също така, след като навърши 7 месеца, ще обръща внимание, за да види откъде идват различните звуци. 

Важно е да се отбележи обаче, че мъниците развиват различни езикови умения в различни периоди и няма точно определени правила. Това означава, че е нормално при някои бебоци разпознаването на собственото име да отнеме повече време, отколкото при други. И това е в реда на нещата!

И все пак - можете да подпомогнете процеса с някои стратегии:

Повтаряйте името му често в ежедневните разговори и го поглеждайте, докато го правите.
Разговаряйте с бебето си. Въпреки че то не разбира какво казвате, рпромяната на тоновете на говора го учи да комуникира.
Описвайте действията си. Дори вербализирането на обичайни задачи, като смяна на памперс или слагане в количката, помага за развитието на речта на мъничето и осъзнаването как се казва.

Ако имате каквито и да било притеснения относно развитието на своето дете, не се колебайте да попитате педиатъра. Консултацията със специалист не само ще ви успокои, но и ще ви вдъхне увереност във вълнуващия път на родителството.

СНИМКИ: Image by freepic.diller on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ