Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за премахване на нощното хранене при бебето

Нощното хранене е честа практика при малките деца, особено при бебетата. Въпреки че може да е естествено и неизбежно в началото, много родители се чувстват изтощени и загрижени от непрекъснатото кърмене.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат постепенно да се справите с този "навик".

Разберете нуждите на вашето бебе:

Първата и най-важна стъпка е да разберете дали вашето бебе наистина има нужда от нощно кърмене. Докато малките бебета имат нужда от хапване в малките часове, то с порастването обикновено тази нужда изчезва. Опитайте се да предложите няколко лъжички каша за засищане преди вечерния ритуал, ако бебето е вече захранено. Също така можете да дадете вода при пробуждане. Много често бебетата са просто жадни.

Установете постоянна рутина за сън:

Помогнете на бебето си да се чувства спокойно и уютно, като установите рутинен график за сън. Той може да включва баня, разказване на приказки или песнички преди лягане и други успокояващи дейности.

Научете бебето да се самоуспокоява:

Когато е способно да се самоуспокоява и да се заспива самостоятелно, е по-малко вероятно да се събужда през нощта от глад. Постепенното приучаване да заспива без вашата помощ може да бъде отлична стратегия за премахване на нощното кърмене.

Увеличете количеството храна през деня:

Уверете се, че бебето получава достатъчно храна през деня, за да не чувства глад през нощта. Ако сте кърмачка, може да изцедите малко мляко и да го дадете на бебето по-късно през нощта, за да удовлетворите глада му.

Постепенно намаляване на кърменето през нощта:

Ако сте готови да започнете да намалявате нощното кърмене, го направете постепенно. Например, ако бебето се събужда два пъти през нощта за хранене, намалете до един, след което спрете напълно, когато видите, че е готово за това.

Обръщайте се към партньора или друг родител за подкрепа:

Процесът по премахване на нощното кърмене може да бъде изтощителен и стресиращ за родителите. Обсъдете възможностите и стратегиите си с партньора си или с други майки и бащи, които са преминали през същата ситуация.

Бъдете търпеливи и последователни:

Важно е да бъдете търпеливи и последователни във вашия подход към премахване на нощното кърмене. Всяка промяна във възпитанието на детето отнема време и усилия, така че бъдете готови за това.

Помнете, че всички бебета са различни, и това, което работи за едно, може да не работи за друго. Винаги е добре да се консултирате с педиатър или със специалист по грижа за деца, ако имате въпроси относно съня и храненето.

СНИМКИ: Image by gpointstudio on Freepik

Image by gpointstudio on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ