Напишете дума/думи за търсене

5 начина да създадем позитивни преживявания за бебето

Позитивните преживявания в ранното детство спомагат за създаването на добри модели и изграждането на силна връзка, която продължава през целия живот.

Ето няколко неща, които да следвате, докато вие и вашето дете създавате първите си преживявания заедно.

Утешавайте го

Всички бебета плачат. Така те комуникират, докато се научат да говорят. Често е лесно да разберем какво кара бебето да плаче. Първо, проверете дали бебето е гладно, суха ли е пелената му или пък има нещо друго, което го притеснява.

Понякога бебета просто се нуждаят от внимание и утешаване. Повийте бебето. Това му напомня за комфортното усещане, което е изпитвало в утробата. Много родители откриват и други начини, които помагат бебето да се успокои – например носят го на ръце, пеят му или нежно го люлеят.

И все пак, от време на време бебето ви ще плаче, каквото и да опитвате. Ако се почувствате изнервени, не би му навредило да го сложите в креватчето му и да го оставите да поплаче. В тази възраст бебетата често плачат и тази фаза ще отмине сравнително бързо.

Говорете му

Бебетата все още не разбират думите. Те започват да учат звуковете и ритъма на езика от вас. Докато гукат и бърборят, а вие им говорите, те се учат как да общуват. Говоренето с вашето бебе слага началото на дългия процес на езиковото му развитие. Освен това, така бебетата се научават да разпознават чувствата.

Когато ви чуват как говорите, слушат звуковете и ритъма на речта ви, наблюдават израженията на лицето ви и начина, по който ги държите, бебетата се учат как се изразяват емоции.

Някъде около втория месец бебето ще започне да ви възнаграждава с усмивки и кикотене, а след това и с бърборене. Всички тези прекрасни и естествени промени у детето са първите стъпки, чрез които то се учи да говори. Това е сигнал, че бебето ви се развива добре.

Гушкайте го

Бебетата се чувстват в безопасност и обичани, когато са в обятията на своите родители, баби и дядовци, или на хората, които се грижат за тях. Тази физическа близост ги успокоява и им помага да контролират емоциите си. Физическата връзка между бебета и родители е толкова важна, че педиатрите препоръчват контакт „кожа до кожа" (например, поставяне на бебето на гърдите на майката) веднага след раждането, което помага на новороденото да се адаптира към живота.

Вярвайте в себе си

Връзката между родители и деца е най-важна. Тя връзка прави родителите и децата стабилни и устойчиви както в радостните, така и в трудните моменти от живота.

Създаването на положителни преживявания през първата година е много полезно за бебето, защото това му помага впоследствие да изгражда здравословни взаимоотношения през целия си живот. Освен това, положителните преживявания носят удоволствие и за вас като родители.

Консултирайте се с педиатъра


Някои бебета са по-темпераментни от други. Ако имате въпроси, не забравяйте, че педиатрите имат опит със стотици родители и могат да ви дадат безценни съвети, за да преминете по-лесно през тази фаза. Потърсете ги.

СНИМКИ: Photo by Hollie Santos on Unsplash

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Photo by Jenna Norman on Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ