Напишете дума/думи за търсене

Върхови постижения в инвитро лечението с преимплантационно генетично тестване

Група Болници Мемориал, успехът на проф. Семра Кахраман в инвитро лечението, и по-специално от броя на български пациенти, които избират да се подложат на лечение именно при нея.

Ето какво ни сподели лично проф. д-р Кахраман като специалист в областта и многогодишен председател на международното дружество по преимплантация.

- Д-р Кахраман, какво може да ни споделите за Здравна Група "Мемориал" и с какво тя се различава от останалите инвитро центрове в Турция?

- По отношение на броя на пациентите, така и по отношение на екипа в инвитро центъра Здравна Група "Мемориал" е и продължава да бъде най-посещаваният инвитро център в страната. Между 3200 и 3500 двойки годишно се подлагат на успешно инвитро лечение, което прави болницата референтен център по отношение на технологии и опит в сектора. Инвитро центърът се намира в многопрофилна болница. Това е много голямо предимство, защото пациентите могат да получат всички видове консултации от различните отдели на едно място. Основната специфика на центъра е, че всичките иновации в сектора в Турция са приложени именно първо тук.
През 1994 г. първата микроинжекция в Турция, след това първите замразени и после размразени ембриони. Последваха първите предимплантационни генетични изследвания и прилагане на генетични практики за изследване на ембрионите. В момента Болници "Мемориал" са една от клиниките, която практикува най-голям брой преимплантационни генетични тестове на ембрионите, като именно поради тази причина бях избрана да ръководя Международното дружество по преимплантация.

В клиниката идват както местни, така и много чуждестранни пациенти, тъй като Болници "Мемориал" са основен референтен център за инвитро лечение и иноватор в бранша.

Инвитро центърът е и референтен и образователен център за кадри от Министерство на здравеопазването и на редица международни специалисти. Освен това в центъра е изградена научно-изследователска лаборатория. Тук моите колеги лекари и биолози разработват технологии, които да допринесат за развитието на световната литература. За този 23-годишен период на работа може да кажем, че имаме около 25 000 бебета, родени чрез инвитро метода. Процентът на успеваемост за жени под 40-годишна възраст е 50% до 55%. Още по-вероятно е, ако дамата е млада и яйчниковият й резерв е много добър, този процент на успех може да достигне до 73%.

- За какви иновации можем да говорим към момента при лечение на безплодие?

- Ендоскопските операции са лечение, което се прилага предимно при състояние на безплодие. При предоставените услуги на над 3500 двойки някои от тях биват идентифицирани с ендометриоза или проблеми с маточните тръби, които изискват ендоскопско лечение, или патологии, които влияят негативно върху вътрематочните сраствания, миоми и др. Ние често използваме хирургични техники на лапароскопия и хистероскопия, за да коригираме първо тези патологии. И след това да увеличим шанса на пациентите да се подложат на инвитро лечение или насърчаваме двойките да продължат с опитите. Тези оперативни интервеници изискват висока степен на опит и боравене с роботизирана технология, за да ни гарантират желаните резултати.

Повечето от причините за безплодието са свързани с мъжкото безплодие. При оценката на мъжкото безплодие, в допълнение към снемането на подробна анамнеза и извършването на физикален преглед, трябва да се извършат анализ на сперма и хормонални изследвания. Сперматозоидите, които обикновено се изследват под микроскоп при увеличение от 100-400, се изследват при увеличение от 6000-8000 пъти за детайлна оценка, като по този начин се обсъждат подробно нарушенията в структурата на главата, опашката и структурата на шията на сперматозоидите. В някои случаи може да не е възможно използването или получаването на сперма. При тях снемането на сперма от тестисите чрез хирургични методи е едно добро решение. Степента на успех при извличане на сперма при тези методи, наречени микротезия, е 50%. С използването на тестикуларна сперма двойки, които обикновено не биха могли да имат деца, могат да имат деца благодарение на високотехнологичните методи.

Един от най-важните фактори за успех в сектора за инвитро оплождане е наличието на добре подготвена ембриологична, андрологична и генетична лаборатория. Повече от 30 наши служители работят с голяма отдаденост в лабораториите, които споменах. Това е жизненоважен процес, по време на който сперматозоидите и яйцеклетките се оплождат, и обхваща 5-дневния процес на развитие на ембриона до трансфера му. Стандартите тук трябва да са много високи, лабораторният персонал да се обучава и да се поддържа постоянно.

Лабораторията за IVF Memorial Şişli обслужва пациенти с инвитро оплождане от 15 години. Лабораторният ни екип следи и внедрява отблизо научните и технологични разработки. Освен това повече от 200 местни и чуждестранни ембриолози са обучени в нашата лаборатория до момента.

Системите за контрол на качеството се използват за увеличаване и поддържане на успеха на леченията за инвитро оплождане. В този контекст нашият център е кандидатствал за сертификати ISO 15 189. Той стана първият център в Турция и Азия и деветият център в Европа, който е получил този сертификат. Този документ гарантира, че чистите материали и устройства са подходящи за ембриокултивиране, че процедурите, прилагани в ембриологичните и андрологичните лаборатории, се прилагат със същия успех и че обучението на служителите в екипа се осигурява постоянно и продължава.

Нашият център използва метода ветрификация, който е пионер в света и Турция за замразяване на ембриони. Този метод осигурява замразяване на ембриони на всеки етап от развитието на ембриона. Може да използваме тази технология за замразяване на яйцеклетки, особено при пациенти с рак, c цел запазване на плодовитостта.

Днес, тъй като ракът на гърдата е често срещан при млади жени и методи като химиотерапията влияят отрицателно върху репродуктивната функция, дамите се възползват от възможностите за запазване на плодовитостта в Болници "Мемориал". Препоръчваме замразяване на ембриони на женени двойки и замразяване на яйцеклетка или яйчникова тъкан на несемейни пациенти. Замразяването на сперма се препоръчва при мъже.

Една от най-големите разлики на центъра е, че широк спектър от генетични заболявания могат да бъдат открити в ембриона. От 1997 г. към нас се обръщат двойки с всякакви генетични заболявания за предимплантационна генетична диагностика. Избирайки здрави ембриони, ние гарантираме раждането на здрави деца. В същото време имаме най-голямата серия HVA генотипиране в света в ембриологията и предоставяме ембриони със 100% хистосъвместимост на семейства с деца с кръвни или мускулни заболявания. Възможно е също така да се извърши хромозомен анализ на ембриони при пациенти, които са опитвали многократно лечение с инвитро оплождане и не са били успешни. По този начин предотвратяваме рисковете от спонтанен аборт, като увеличаваме рисковете от бременност.

В допълнение, генетичната кръв в ембриона се използва за диагностика на генетични заболявания. Въпреки че на много места RSCH ембрионите трябва да бъдат замразени за хромозомни нарушения, ние имаме възможността да направим нови трансфери чрез извършване на биопсия в рамките на деня.

Болница Memorial Şişli е единственият център в Турция, който включва център за репродуктивна генетика в рамките на Центъра за инвитро оплождане. Към днешна дата 48 болни деца са се възстановили напълно с трансплантации от здрави братя и сестри и са намерили място в световната (медицинска) литература.

За повече информация и консултация:

Тел: 0090 549 314 65 75 (на български език с viber или whatsapp)

https://www.tupbebek-genetik.com/

  • Ключови думи: