Напишете дума/думи за търсене

Имунната система реагира различно на първа и следваща бременност

Едни от най-сериозните медицински предизвикателства, които лекарите и учените се стремят да разрешат, е предотвратяването на спонтанни аборти, мъртво раждане и други усложнения на бременността, включително преждевременно раждане.

„Не разбираме на клетъчно и молекулярно ниво какво причинява спонтанни аборти или преждевременни раждания, главно защото не знаем как бременността работи нормално", казва Синг Синг Уей, д-р, доктор на медицинските науки, директор на Центъра за възпаление и толерантност в Медицински център за детска болница в Синсинати.

Уей и неговите колеги са част от малка група от учени, лекари и други, които търсят отговори на тези основни въпроси с огромни здравни и научни последици. Тяхната цел е да разработят подобрени терапии, за да спрат наплива на онова, което остава тежка и сериозна криза в общественото здраве.

Изследванията на Уей се фокусират върху това как се променя имунната система по време на бременността и имунологичните смущения, свързани с усложненията през деветте месеца. Учените използват модели за бременност при животни, така че променливите при оценката на разликите в резултатите от бременността при хора, включително възрастта на майката, генетичното разнообразие между родителите и броя на предишните бременности, могат да бъдат правилно оценени.

Имунната система на майката се променя по време на бременност, за да се предотврати отхвърляне на плода от тялото. Това е деликатен имунологичен баланс, който, ако бъде нарушен, може да причини спонтанен аборт или множество спонтанни аборти. И за съжаление, този баланс твърде често се нарушава от експозицията на околната среда или физиологичните промени, водещи до усложнения през деветте месеца.

Екипът на Уей добавя важна нова информация, като съобщава в Cell Reports, че имунната система на жената се държи много различно между първа и втора бременност. Според изследователите това може да доведе до по-персонализирани и по-ефективни терапевтични стратегии.

„Първата и следващите бременности работят много различно и разбирането на тези различия може да доведе до подобрени терапии, насочени към уникалните имунологични смущения, които се появяват при първо и по-късно зачеване", обяснява Уей, главен изследовател на проучването.

Изследването показва, че имунните пътища, които насърчават здравата първа бременност, не са същите като тези, които насърчават по-късните зачатия.

Авторите обсъждат как бременността причинява физиологично излагане и често повторно излагане на чужди фетални allo-антигени, които се отразяват на развиващия се плод. Тези allo-антигени взаимодействат директно с имунната система на майката. Последиците след бременността са много разнообразни, отбелязват те.

Изследователите откриха доказателства както за алоимунизацията (където имунната система атакува), така и разширените фенотипове на толерантност, където това не става. Техните данни показват, че бременността първоначално натрупва специфични за плода CD8 + Т клетки на майката и че майките помнят бебетата си имунологично, тъй като тези клетки продължават да се активират като резерв от памет след раждането.

Експресията до два протеина, PD-1 и LAG-3 чрез така наречените памет Т-клетки, напомня на клетките отново да са толерантни към развиващия се плод по време на следващи бременности. Но молекулните смущения, които неутрализират експресията на тези протеини, отключват активирането на специфични за плода CD8 + Т клетки, причинявайки селективно спонтанен аборт по време на последващи, но не и първите бременности, според първия автор на изследването Джеръми Киндър, научен сътрудник в лабораторния екип на Уей.

Източник: MedicalXpress

СНИМКА: Photo by Shane Hoving on Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ