Напишете дума/думи за търсене

До майката, която се вини, че не е перфектна

В много аспекти на живота ни са вкоренени множество стереотипи, които, ако не следваме, често водят до разочарования, съмнения в себе си, спад на самочувствието и дори загуба на вяра.

Майчинството не прави изключение. Общоприетото разбиране за "добра майка и домакиня" включва способността да осигури топла храна за семейството, да бъде грижовна, да отделя достатъчно време на децата и съпруга си, да възстанови бързо фигурата си след раждане и да съчетава всичко това с професионалния живот.


Такива идеали могат да понижат самочувствието на мнозина. Според Авитал Норман Атман, автор на книгата „Митът за добрата майка", този сбор от изисквания към "добрата майка" може да се превърне в значителен проблем. В книгата си тя обяснява защо майките не трябва да се стремят да отговарят на всички тези стандарти.

Затова, скъпи майки, спрете да се стремите към перфекционизъм и се насладете на хубавите моменти със семейството си!

Не изпитвайте вина

Ако не можете да кърмите и се налага да храните бебето си с адаптирано мляко, не се чувствайте виновни! Постоянното говорене за ползите от продължителното кърмене често насажда вина у майките, които не успяват да го направят. Медицински състояния или други пречки не бива да ви карат да се чувствате неадекватни.

Ако се е наложило да родите чрез секцио вместо нормално раждане, не се чувствайте виновни! Разпространеното мнение, че нормалното раждане е най-добрият начин за адаптация на майчиното тяло, кара много майки да съжаляват, че не са родили по този начин. Непредвидените обстоятелства не трябва да помрачават представите ви за добро майчинство.

Не се сравнявайте с образите по телевизията и в книгите


Майчинството не е само постнатална йога и тренировки за перфектна фигура. Тези образи могат да бъдат стресиращи за майките, които не постигат "перфектен" външен вид. Страхът от провал е често срещан сред майките по света, но реалните, човешки образи са много по-истински и красиви от изкуствените идеали за перфектна майка.

Обичайте несъвършенствата си


Когато приемате и обичате себе си такива, каквито сте, несъвършенствата стават по-лесни за приемане. Никой не е перфектен и това не трябва да ви тревожи. Ако не можете да приспите бебето си с часове или не успявате да укротите палавите си близнаци, това не ви прави лоша майка!

Важно е да давате най-доброто от себе си и да вярвате, че го правите в името на семейството. Останалото са клишета, в които е по-добре да не попадате.

СНИМКА: Image by senivpetro on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ