Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим бебето от летните жеги?

Понякога родителите смятат, че покриването на детската количка с чаршаф защитава детето от топлината.

Всъщност, това е опасен подход, който може сериозно да застраши живота на детето. Поставянето на плат върху количката намалява циркулацията на въздуха и повишава температурата до над 40 градуса.

За да защитите детето си, избягвайте разходките в най-горещите часове на деня. Ако е наложително да излезете, осигурете достатъчно въздух около него. У дома можете да охлаждате стаите и да поддържате по-ниска температура. Ако използвате вентилатор, насочете го така, че да не духа директно върху детето. Климатикът е добра опция, но го настройте на около 26 градуса, като избягвате големи разлики с външната температура.

Когато излизате навън, обличайте бебето с памучни или ленени дрехи в светли цветове. В много горещо време можете да го оставите само по боди или тънка тениска. При промяна на обстановката към по-хладна среда, използвайте тънко одеало за покриване. Не забравяйте да предпазите кожата на бебето със слънцезащитен крем преди всяко излизане, както и да го подновявате периодично.

 

Бебето се поти, докато спи

Потенето е естествен механизъм за регулиране на телесната температура. Ако бебето се поти много, проверете дали не е прекалено покрито. Ако шията му е студена, вероятно му е студено и трябва да го покриете. Ако е гореща и потна, на детето му е топло и трябва да го съблечете. Ако е необходимо, преоблечете го и го охладете с влажна кърпа или бърза баня. След банята използвайте специален крем за хидратиране на кожата.

По време на разходки или пътувания, поставете памучен или ленен чаршаф между бебето и седалката на количката или колата, за да предотвратите прекомерно изпотяване. Винаги носете дрешки за смяна в случай, че се изпоти прекалено много. Никога не оставяйте бебето в паркираната кола, дори за кратко време, тъй като температурата вътре може да се покачи бързо и да предизвика топлинен удар.

Липса на апетит

С покачването на температурите мъничето може да загуби апетит. Това е нормално и не трябва да ви притеснява, стига то да продължава да расте и да не губи тегло. Наблюдавайте броя на сменените памперси - ако са поне 6-7 на ден, значи бебето получава достатъчно храна.

Сънят на бебето в горещо време


Летните жеги могат да нарушат съня на бебето. Опитайте се да създадете подходяща среда за сън, като проветрявате спалнята през деня и поддържате температурата между 20 и 26 градуса. Използвайте климатик или овлажнител, но не насочвайте въздуха директно към леглото на бебето. Обличайте го в леки дрехи и избягвайте тежки завивки.

СНИМКИ: Image by prostooleh on Freepik

Image by lisa runnels from Pixabay

Image by Jill Wellington from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ