Напишете дума/думи за търсене

За моето дете най-важно е здравето-съхранение на стволови клетки

Интервю с Вили Пеева - Административен директор на най-голямата тъканна банка за последните години у нас - Future Health

Днес все повече семейства взимат решението да съхранят стволови клетки, при раждането на своето дете. Стволовите клетки са градивните елементи на нашето тяло. Те имат потенциала сами да се подновят, да се размножават и развиват в други видове клетки. Стволовите клетки са биологично- терапевтичен материал който някога ще спаси, подобри или удължи живота на Вашето дете. Съхраняването на стволови клетки за бебето или за други членове на семейството, е една уникална и единствена възможност, която се случва по време на самото раждане – безопасно за бебето и майката. Кръвта от пъпната връв и плацентата се отличават от всички останали източници, поради най-високата стойност на стволовите клетки - те са още млади и нямат възраст, неповлияни от външи условия или начин на живот.

- Защо е толкова важно да съхраня стволови клетки на детето ми при раждането?

- Стволовите клетки могат да се съхраняват в подходящи условия, за неопределен период, далеч надхвърлящ един човешки живот. Чрез съхраняване на стволови клетки, Вие осигурявате не само на Вашето бебе, но и на цялото семейство, една бъдеща застраховка живот. Според днешните изчисления, 1/200 е вероятността от използване на една такава проба, и всеки един на трима, над 60 годишна възраст, могат да се възползват от стволовите клетки. В случай на рак или левкемия, възможността от използването на стволови клетки, се оценява на 1/2000, при лица под 21 –годишна възраст. При съвпадение между братя и сестри, тази възможност се удвоява. Съхранените стволови клетки при раждането, могат да се използват за братя, сестри и дори за родителите на самото дете. През последните 4 години, големите центрове за проучвания, публикуваха данни, които показват че над 85 % от трансплантациите на стволови клетки идват от фамилно банкиране и само 14% са от публични банки. За лечение на левкемия ,семейното банкиране допринесе над 58% от присадки, над 97% при рак на детето, за лечение на лимфома над 94% и за хемоглобинопатии тип таласемия 86%.Важен факт е, че успешните направени трансплантации в нашата история са над 45% между членове на семейството. Future Health Biobank, съхранянва проби от стволови клетки за автоложна и алогенна фамилна трансплантация - членове на семейството.

- Каква е зависимостта между качество, сигурност и цена при избор на банка за съхранение на стволови клетки?

- Процеса на съхранение на стволови клетки се състои от два етапа. Първият, е професионалното съхранение на пробата, което зависи от качеството на банката, а вторият е финансовата стабилност, за периода за който ще се съхранява. Future Health може да се гордее с това, че и за двата етапа, сме съумели да предложим на нашите клиенти максималното качество с минимален разход. Лабораториите на нашата фамилна тъканна банка, са лицензирани от държавните органи и наградени от най-висши институции. Финансово стабилните ни фирми, са без кредити и не се търгуват на стоковата борса. Основен показател за определяне на цената на услугата, се формира от тези фактори. Обема на работа на една банка в световен мащаб е от съществено голямо значение. Освен това, от една година даваме възможност на нашите клиенти да избират различна локация между двете наши напълно лицензирани лаборатории във Великобритания и в Швейцария.

Ролята на лицензиите и сертификатите, са от съществено значение, за правилното фукнциониране на лабораториите за съхранение на стволови клетки. Процеса на сертифициране означава, че лабораторията ежегодно е подложена на редовни проверки от независими външни органи, работещи в съответствие с конкретните международни стандарти за качество. Това от самосебеси показва тяхната огромна роля. Нека да не забравяме, че Future Health e първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа.

- Забелязвате ли промяна на клиентите през годините, стават ли все по-взискателни?

- Забелязвам, че през изминалите години, клиенти, които са избрали нас за съхранение на стволови клетки на второ или трето дете, са се сблъсквали с много заблуди. Пример за такива заблуди са, че пробите им са били преместени и съхранени в два града или в две държави, без да разполагат със съответните сертификати и транспортни документи. Други клиенти, са мислели, че кръвта им е изследвана по метод PCR, но не разполагат с необходимите резултати за удостоверяването му. С радост бих отбелязала, че с всеки изминал месец, семействата стават все по-информирани и по прецизни в избора си на тъканна банка . Те не само следят банките, в които се съхраняват техните клетки, но проучват много детайлно и българските им представители.

Другата възможност за съхранение на стволови клетки, е съхраняването на мезенхимни стволови клетки от млечен зъб – това са същите стволови клетки, които взимаме от пъпната връв на бебето. Future Health и МЦ Афродита, са от малкото частни фамилни банки, които могат да предложат на българските семейства, съхранение на стволови клетки от млечен зъб.

www.future-health.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ