Напишете дума/думи за търсене

Плодовитостта на жените се предава по майчиния род

Много слаба и свръхпълна - все е пречка за бебе 

Епидемията от затлъстяване има и един ефект, който влошава перспективите не само пред човека, той е заплаха за вида. По това предупреждение има световен консенсус сред специалистите.

Прекалено слабите и много дебелите жени зачеват по-трудно, оптималното тегло създава по-благоприятни условия не само за забременяването, но и за развитието на бебето и здравето на бъдещата майка. Този съвет дава доц. Людмила Иванова, зам.-ректор на Медицинския факултет на Софийския университет и един от лекторите по програмата “Хранене и здраве” на СУ и дружеството по хранене.

При момичетата, които са “кожа и кости”, се саботира образуването на пълноценни яйцеклетки и зачеването. А когато все пак се стигне до това, има риск за непълноценно развитие на плода, анемии и витаминни дефицини при майката. А жените, които още при зачеването са с наднормено тегло, са по-застрашени от аборт и здравословни проблеми по време на бременността като диабет и прееклампсия.

Избягвайте изкуствените трансмазнини. Те се получават при индустриалнатапреработка на мазнини и често присъстват на етикета на купените печени и пържени храни. Вероятно сте чували, че трансмазнините са лоши за сърцето, но те също така се свързват с по-висока степен на безплодие, ендометроза, аборти и прееклампсия. Те не са безобидни и за мъжете, тъй като се свързват с по-некачествена сперма. С добър ефект по тази линия са тлъстите риби, богати на омега-3 мазнини, като сьомгата и скумрията - тези мазнини са важен градивен елемент за спермата. Повечето хора знаят, че още 3 месеца преди забременяването е важно да се приема фолиева киселина като профилактика на дефекти при бебето. Но все повече изследвания показват, че веществото може да подобри овулацията, да намали риска от аборт и да подобри качеството на спермата.

Днес жените отлагат раждането на децата, но след навършването на 35 г., дори по принцип да нямат проблем със зачеването, производството на яйцеклетки и тяхното качество започва да намалява. Ако се замисляте за инвитро, забравете мита, че не става от раз. Половината от всички такива бебета са от първия опит.

Плодовитостта на жените се предава по майчиния род

Науката прави все по-заплашителни прогнози за възможностите на човечеството да се възпроизвежда по естествен начин. И изместването на възрастта за раждане на деца към все по-зрелите години е само част от проблема. За намаляването на репродуктивните качества влият десетки фактори - от токсините, които ни атакуват отвсякъде, през стреса, зависимости от цигари и алкохол та чак до прекалената консумация на колбаси и модата, на която робуваме.

“Вината” за трудното зачеване е поравно поделена между половете и вече почти не се срещат хора, които смятат, че това е единствено женски проблем.

За тангото

трябват двама,

е лиричният начин да се обрне внимание на базовия факт. Но лекарите обикновено се фокусират върху рационалните предпоставки. Жените вземат заложбите за плодовитост по женска линия в семейството, твърдят специалисти по репродуктивна медицина пред блитанския “Телеграф”. Затова, ако вече се зеглеждате по бебешките колички с мисълта “време ми е”, поинтересувайте се от фамилната история.

Дали в рода на майка ви е имало случаи на преждевременна менопауза - преди 50-годишна възраст? Или диагнози като ендометриоза, миома или синдром на поликистозните яйчници?

Ако някои от отговорите са “да”, а в същото време забелязвате, че спирането на контрацепцията не води до логични последици, това може би трябва да ви подскаже да направите проверка на шансовете си за зачеване. Но не си мислете, че щом в повечето поколения във фамилията има породени деца и майка ви, баба ви и жените преди тях не са имали трудности, това ви гарантира същото. Те вероятно са забременели за първи път, когато са би на 20 г., докато вие вероятно сте на повече.

Ако пък един мъж някога е имал т.нар. задържан тестис, боледувал е от паротит (заушка), вземал е стероиди за по-ефектни резултати от бодибилдинга или е пил предписани му за нещо лекарства, които могат да засегнат фертилитета, трябва да се консултирате с вашия личен лекар и вероятно да направете някои изследвания. Това може да ви спести време и стрес по-късно.

Но има и неща, за които няма нужда да се консултирате, а просто трябва да ги прекратите. Ако искате да увеличите шанса за бебе.

Яйчниците на

пушачките са с

поне 3 г. по-стари

от биологичнта

възраст на жената

За тези, които са пристрастени към цигарите, вероятността да заченат инвитро например е с 40% по-малка, отколкото за кандидат-майките непушачки.

Спрете и алкохола. Скорошно изследване категорично доказва, че въздържателките зачеват с по-малко опити. А броят на спонтанните аборти при тях е по-малък. Според част от акушер-гинеколозите кофеинът също има отношение към забременяването. Дори да е спорно, няма да сгрешите с ограничаването на кофеиновите напитки до 2 чаши дневно.

Пазете се от

възпаления

Дори в ерата на модерните лекарства те не са всесилни. Световната здравна организация заговори за стряскаща постантибиотична ера “зад ъгъла” - патогените стават нечувствителни към доста от антибиотиците. А дори когато са ефективни, възпаленията все още може да са сериозна бариера на пътя на желаното бебе. Честотата на инфекциите, предавани по полов път, се увеличава, особено сред по-възрастните семейни двойки, а някои болести като хламидия са без симптоми. Ако вие или вашият партньор някога в миналото сте правили секс без предпазни средства, изследвайте се. Други

“обикновени”

възпаления като

рецидивиращ цистит

или кандидоза може

да възпрепятстват зачеването. Ако някога сте страдали от такива инфекции, прегледайте се отново дали сте окончателно излекувани. Или процесът продължава с по-малка интензивност и приглушени симптоми.

Осигурете си чиста заобикаляща среда. Излагането на токсини от околната среда от различни източници доказано има негативен ефект както върху мъжката, така и върху женската плодовитост.

Излизат доказатлества, че

бисфенол А (BPA),

който се съдържа в

много пластмасови

бутилки и опаковки

на храни, пречи,

ако премине в напитките и продуктите. Това най-често става при загряване. Смята се, че веществото влияе на хормоните. Като понижава качеството на спермата и сексуалната активност при мъжете и влошава качеството на яйцеклетките при жените. За поне три месеца преди планираното забременяване обръщайте внимание в какво и как съхранявате напитките и храните. Какво може да се направи? Наблегнете на стъклени и порцеланови съдове - от тях практически в храната не може да мигрират никакви вещества.

Избягвайте

напрежението

Плодовитостта е “второстепенна” нужда на организма, зачеването не му е жизненонеоходимо. Ако мозъкът е под стрес, препредава напрежението в цялото тяло. И като нищо организмът на чисто биологично ниво да реши, че моментът на свръхнатоварване не е оптималното време за зачеване. И да ви саботира.

Ново едногодишно проучване върху над 500 американски двойки отчело

29% спад в

репродуктивността

на двойките,

които живеят

във висок стрес

Затова се опитайте всеки ден да си припомняте защо искате бебе и да се наслаждавате на живота такъв, какъвто е. Това, разбира се, не е достатъчно, за да създадете лесно бебе.

Силният пол трябва да се опитва да пази тестисите си хладни - да се избягват сауните, заседяването, отоплението на седалките на колата през зимата, а според много специалисти - и продължителното колоездене. Всяка топлина близо до важния орган може да влоши спермата. Бъдещите татковци също така не трябва да държат мобилния се телефон в джоба на панталона и не бива да носят стегнато бельо и панталони. За жените пък е полезно да поддържат тялото си по-топло, за да може в утробата им също да е топло и уютно място за развитието на ембрион. Нищо ново - бабиното правило: кръстът и коремът да са топли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ