Напишете дума/думи за търсене

Как една малка стафида може да предизвика страхотен секс

ЛОРИ БРОТО

Упражнения за събуждане на заспало либидо

Все повече проучвания показват, че модерният начин на живот намалява сексуалното желание и влошава качеството на половия контакт. Скорошно изследване на университета в Делауеър установи, че двойките, които прекарват много време пред телевизори, компютри и смартфони, правят с 6% по-малко секс от останалите. Анкетирани са близо 4 милиона души от 80 страни и се смята, че категорично е доказано вредното влияние върху сексуалния живот на масовото навлизане на електронни устройства в ежедневието. Ако през 90-те години двойките са правили любов пет пъти седмично, то сега го докарват едва до три.

Направени по-рано проучвания от британски учени сочат същата тенденция. Според Кят Мърсър от Юнивърсити колидж в Лондон

внасянето на

таблети и

смартфони в

спалнята,

използването на туитър и фейсбук, отговарянето на имейли със сигурност разсейва двойките, но има и редица стресиращи фактори, които потискат сексуалното желание. Такива са притесненията за работа и пари например.

Затова сексуални терапевти смятат, че ефективен лек срещу намаленото либидо е добре да се търси не чрез премахване на причините, а чрез тяхното осъзнаване. Ако любовните партньори успеят да се фокусират върху половия акт в свят, пълен с неща, които отвличат вниманието, те имат шанс да получат по-голямо удоволствие от него, казва канадската психоложка Лори Брото. Последните 15 години тя активно се занимава с различни програми, които помагат на жени, преживели сериозни онкологични заболявания или насилие, да възстановят сексуалното си желание. Нейните терапии се основават на медитативни умения, които имат за цел да постигнат чувствена осъзнатост.

Това е състояние, което може да бъде определено като изживяване на момента, без да му се дава някаква оценка. Според Брото голяма част от сексуалните проблеми се дължат на катастрофични мисли. Някои хора се страхуват, че ще се провалят, ако не задоволят своя партньор. Особено жените непрекъснато мислят, че тялото им не изглежда достатъчно добре, и искат светлините в спалнята да бъдат загасени, защото се опасяват, че любовникът им няма да ги хареса.

“Всички тези мисли ги отклоняват от изживяването на сегашния момент. Проучванията показват, че жените много повече от мъжете са някак дистанцирани от това, което в момента се случва с техните тела по време на секс”, обяснява Брото в “Гардиън”. Нейни изследвания показват, че дамите могат да изпитват сексуална възбуда, която води до увеличен наплив на кръв във вагината, но много рядко това се регистрира от мозъка.

“Дори когато има силна психологическа реакция, няма осъзнаване на това, което се случва. А здравословната сексуална реакция изисква взаимодействие на мозъка с тялото. Така че, когато мисълта витае, се прекъсва тази жизненоважна обратна връзка”, обяснява Брото. Подобно нещо се наблюдава и при някои мъже, но като цяло

координацията

между възбуда

и мисъл

при тях е много по-голяма.

По-рано тази година Лори Брото издаде книга, в която споделя някои от упражненията за чувствена осъзнатост, довели до положителна промяна при нейни пациенти. Сред тях е съсредоточаване върху стафида. Първо започваш да я наблюдаваш, като изследваш нейните форма, размер, мирис, грапавини. След това я докосваш с устни, като се концентрираш върху очакването да я погълнеш. Задържаш в това положение, докато усетиш слюнката в устата си, и едва тогава я захапваш, като максимално се наслаждаваш на вкуса. По думите на Брото това е ефективен начин пациентите ѝ да се научат да се съсредоточават върху своите усещания.

Едно от любимите ѝ упражнения е сканиране на тялото. То включва затваряне на очите и мисловно съсредоточаване върху различни негови части, без да се опитваме да го променяме.

“Ако хората наистина могат да започнат да правят това редовно, те ще подсилят така наречения “мускул на осъзнаването” и по принцип ще станат по-концентрирани в нещата, които изпитват. След това ще пренесат тази осъзнатост и в областта на своята сексуалност”, обяснява Брото. Според нея тялото може да се пренастрои с подобни 30- минутни сеанси в продължение на 8 седмици, като се започне с упражнения от по 10 минути.

Подобни подходи са били използвани още през 50-те години от прочутите американци Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън, които се смятат за доайени в сексуалните изследвания. Те са използвали техниката “Чувствен фокус”, за да проучват по-скоро физическите емоции по време на секс, а не толкова постигането на оргазъм. Днешните им последователи обаче смятат, че този подход може

да помогне на мъже

с предварителна

еякулация

или на жени с ниско сексуално желание или липса на оргазъм. Британският сексуален терапевт Кейт Моел казва, че подходът на чувствената осъзнатост помага на хората да се съсредоточат върху своите изживявания, да изследват усещанията си и да са в съзвучие с тялото си. Тя препоръчва следното просто упражнение – когато вземаш душ, да се вслушваш в звука на водата, да откриваш нейния вкус, да изследваш допира ѝ върху своето тяло. Според Моел хората могат да подобрят секса и с осъзнаване на това колко добре се чувства партньорът, колко добре мирише тялото му или колко е приятен гласът му. Освен това, когато усетиш, че напират мисли, които те разсейват, най-важното е да не се обвиняваш, а просто да ги пренебрегнеш.

“Основното е да се фокусираш върху случващото се с теб в момента и да изолираш всички външни фактори. Ако партньорът те докосне, трябва да се съсредоточиш точно върху това. Понякога хората могат доста да се разсейват по време на секс, така че чувственото осъзнаване помага да се върнат в телата си и да разберат напълно какво се случва с тях в дадения момент”, обяснява Аманда Мейджър от организацията “Рилейт”, която помага на двойки да запазят отношенията си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ