Напишете дума/думи за търсене

3-месечно бебе с увреда на ларинкса диша след операция с ултразвукови микроножици

Екип специалисти по оториноларингология и анестезиолози от УМБАЛ „Св. Марина”- Варна, извърши сложна ендоскопска операция на 3-месечно момченце с вродена тежка ларингомалация, съобщиха оттам.

 В лека форма това състояние се проявява със свистене от ларинкса при вдишване, наречено стридор. В конкретния случай обаче състоянието било тежко и деформацията на ларинкса затруднявала съня, храненето и нормалното дишане на бебето. 

Интервенцията е извършена по оригинална методика с използване на ултразвуков инструмент, разработена от доц. Николай Сапунджиев от клиниката по УНГ болести. Предимствата са във високата безопасност и възможностите за бързо възстановяване. Ултразвуковите микроножици се използват с подобен успех при много други оперативни интервенции в областта на УНГ и главата и шията и вече са предизвикали интереса на специалистите на медицински конгреси в чужбина.

„При това бебе ултразвуковите микроножици ни позволиха да оперираме спокойно ларинкса, който е с размерите на гумичка на молив. Успяхме да осъществим безкръвна -ендоскопска, операция. Това високотехнологично оборудване оправда за пореден път инвестицията в него. Детето възстанови нормалното си дишане веднага след интервенцията. В следващите дни нямаше никакви проблеми“, обясни доц. Сапунджиев.

Към момента това е най-малкият пациент като възраст, ръст и килограми с подобно заболяване в УМБАЛ „Св. Марина“. Изключително малките анатомични размери на тримесечното бебе били най-голямото предизвикателство пред опитния екип оториноларинголози и анестезиолози.

Малкият Виктор бил опериран на своя имен ден - празникът на Свети великомъченик Мина, покровител на семейството. Благодарение на комплексните грижи на педиатри, оториноларинголози и анестезиолози от УМБАЛ "Св. Марина" и високотехнологичното оборудване в болницата, днес той вече диша спокойно и е у дома при семейството си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ