Напишете дума/думи за търсене

Дулата - съвременната помощница на бременната жена

Какво е дула? За много жени тази дума не говори нищо. Други пък добре знаят, че това е съвременната помощница на бременната. Дори в превод от гръцки значението е същото - прислужница.

Спомнете си поне една сцена от стар филм с раждаща жена. До нея винаги стои по-възрастна дама, която допира мокър парцал до устните и я насърчава и успокоява. Казва й да диша и държи ръката й. Ето това е дулата. Спорен е въпросът дали е някаква нова тенденция или по-скоро е осъвременена стара практика - да имаш до себе си човек, който да те подкрепя емоционално и да облекчава болките по време на раждането чрез успокояващи думи и масажи.

В предишни времена, когато майките са раждали вкъщи, а модерна техника и лукс да си избереш екип не са съществували, ролята на тези жени е била особено важна. Всъщнот дули са били бабите – те са предавали една на друга своите умения от поколение на поколение.

Днес е малко по-различно. Съвременната дула е приятна дама на средна възраст. Тя не е акушерка, нито медицинско лице. Няма право да взима решения вместо вас, нито да ви подтиква към такива. Единствената й роля е да направи изживяването по-лесно и приятно. Нейна грижа е да намали стреса у вас, както и да е винаги на разположение по телефона. С нея можете да говорите за всичко, което ви притеснява относно бременността. Нейна задача е да ви изслушва и насърчава към спокойни и позитивни мисли.

Именно за това вашата дула трябва да е доверен човек. От изключителна важност е да се сближите и да опознаете своите характери. Няма да е пресилено дори да се каже, че тя трябва да се превърне в най-добрата ви приятелка и във ваш съмишленик в този момент.

Дулата ще е плътно до родилката по време на раждането. Не е позволено тя да насърчава или да бъде съучастник в раждане без присъствие на медицинско лице, защото подобно действие може да се разглежда като престъпно. Ако в мига на родилните болки родилката откаже да има лекар, дулата е длъжна да напусне мястото. Тя няма право да поставя диагнози, нито да оспорва лекарските решения.

След раждането нейната работа не приключва. Тя остава до майката, за да й помага с някои всекидневни задължения и да я успокоява, когато е уморена.

Сигурно се питате как и откъде да си намерите такъв човек? В България има създадена Асоциация на българските дули. В нея са вписани профили на квалифицирани жени, които са минали през специален курс на обучение. Всяка бъдеща майка разглежд списъка по градове и се спира на тези, които й допадат най-много. Свързват се по телефона и си уговарят среща, на която се опознават. Важно е в този миг да усетите дали това е правилният човек. Ако да, трябва да споделите с нея как си представяте вашите срещи и колко често искате да се случват те. Разкажете й за своите възгледи относно раждането и вижте дали и тя споделя същите. Между дулата и бъдещата майка се подписва споразумение под формата на договор. В него е описано колко пъти и в какъв период ще се виждате двете, както и каква ще бъде цената. Обикновено тя е не по-висока от 300 лева. В нея се включват най-често две срещи преди раждането, присъствие в деня на самото раждане и една среща след това.

За съжаление към днешна дата в България има само 5 болници, в които можете да родите със съдействието на дула. Така е, защото тук тази практика все още не е много приета и разпространена. Повечето лекари не са съгласни с присъствието на страничен човек. В някои от съответните болници дори се предлагат пакети, които включват такава “екстра”. Дулата има право да изпълнява своите задължения единствено в присъствието на медицински лица. Българските дули нямат право да присъстват на домашни раждания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ