Напишете дума/думи за търсене

Харесва ми да съм майка, която гледа детето си вкъщи, но ми липсва работата

СНИМКА: Global RESP Corporation

Да седя вкъщи и да гледам детето си или да ходя на работа? Това е дилемата, пред която се изправят съвременните майки. Колкото и да е труден моментът, когато си задавате този въпрос, запомнете, че животът е поредица от компромиси.

Понякога трябва да се откажете от едно значимо нещо - като работата, в полза на друго също толкова значимо, оставaйки вкъщи с бебето си.

Съвсем естествено е да ви липсва кариерната среда. Тя е била голяма част от живота ви преди да станете родител. На работното място вероятно сте се чувствали признати и упоритата ви работа е била истински оценена. Със сигурност вкъщи ви липсват колегите, клиените и

всички хора, с които сте

установили емоционална връзка

За да преживете тази носталгия към работното място, просто се опитайте да включите в ежедневието си някои дейности, които ви карат да се чувствате задоволена от престоя си вкъщи. Например, всеки ден нанамирайте време за разговори с възрастни, изобретете си интелектуални стимули, които да превърнете в навици и не прекъсвайте контакта с колегите си.

Също така може да споделяте с други родители, които се грижат за децата си у дома и да разберете какво чувстват те. Ако нямате такива познати, просто се огледайте за тях на детската площадка или

в квартала си, докато бутате

бебешката колича

Може да ви помогне, ако споделите какво чувствате с някой, който е в същото положение. Не позволявайте да ви доскучае вкъщи, а подобрявайте уменията си, като се запишете не различни курсове. Вбъдеще това може да донесе допълнителни приходи в семейната хазна. Много майки, който са оставили работата на заден план, стартират собствен домашен бизнес или започват почасова работа, когато детето им поотрасне.

Когато малчуганът тръгне на училище, може да станете доброволец в различни училищни инициативи. Каквото и да решите да правите, не се винете, че искате да угодите и на себе си. Това не значи, че ще пренебрегвате детето си, а че ще отделите време за самaта вас. Няма нишо по-мъдро, което да направи един родител.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ