Напишете дума/думи за търсене

Приказките на виртуалната баба: Кой изяде доброто дете

Бамила не е баба. Само мечтае да стане такава. Губи си времето в празни мечти - като виртуална "приказница". Нейните сладкодумства не са за лека нощ, макар може би и да са приспиват. Те са историйки за добро утро, за добър ден, за целувка и за добре дошли на този свят.

"Тя се скри в храстите. Но всичките й медали за послушание, прилежание, възпитание, знание затракаха от страх и старият сляп вълк, който не беше глух, ги чу! И я изяде!"

Няма да забравя тази приказка от световен писател ("Разказвачът на приказки" от Хектор Хю Мънро - Саки (1870-1916) - прочут черногледец между другото), която промени представата ми за добро дете. А си бях пълна отличничка!

Става дума за едно момиче, което имало шестици по всичко. И много медали, закачени на униформата й. Които в крайна сметка я направили лесна плячка за вълка - не виждал, но добре чувал. Търсел прасенца, но намерил нея в храстите. И хап. И тя ставала за ядене!

Приказката е на един господин, изнервен от три пищящи и лепкави хлапета, с които пътува заедно във влака. Тогава той им разказва тази черна история - днес бихме я нарекли хорър. Или готическа. Или ала Братя Грим...

Бавачката е възмутена! "Как може да сте толкова зъл и груб! Каква е поуката! Какво искате да кажете? Провалихте цялата ми система за възпитание! Нима децата да не се стремят към отлични оценки?", изневерно попитала тя.

"Не знам, хладнокръвен казал разказвачът, докарал децата до истински стрес и паника, и да го гледат с огромни ококорени очи - знам само, че ги накарах да млъкнат!"

И спокойно си слязъл. А на тях им осигурил вероятно години с кошмари. Ам! Гъл! И погледи под леглото.

Поуката? Не бъдете съвършени! Някъде дебне Големият лош вълк, който винаги може ви изяде барабар с шестиците. Дайте му ги, вкусни са. А вие кажете на вълка да си гледа работата! И гледайте напред. И дрънкайте медалите си. Пък ако ще и той да има добър слух... Няма да се дадете да закуси с вас, я... Бъдете отличници! Струва си! Да сте първи. Напук на Вълка. Нямайте притеснения и кошмари. Бъдете първи! Напук и на злите разказвачи на страшни приказки.

Но понякога и те помагат. Да бъдем по-силни и по-смели. Малка доза здравословен страх. На това ни учат и големите разказвачи като Саки и Братя Грим.

Е, тази приказка е повече за възрастни, но те могат и да ви я презаркажат със свои думи.

Очаквайте страшна приказка!

Какво ще стане, ако котката Коца се плашеше от мишки?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ