Напишете дума/думи за търсене

Приказките на виртуалната баба: Зеленчукова поучителна история със салатка

Бамила не е баба. Само мечтае да стане такава. Губи си времето в празни мечти - като виртуална "приказница". Нейните сладкодумства не са за лека нощ, макар може би и да са приспиват. Те са историйки за добро утро, за добър ден, за целувка и за добре дошли на този свят.

Морковът Мартинов мразеше домата Тодор. Той беше убеден, че е най-полезен за децата, а тоя дебел розовобузест нахалник - бил Дон Домат, видите ли!, се дуеше, че е важен, пък бил и вкусен. Който беше подвел самият Джани Родари да то вкара в приключение, да се чудиш? Ама е отрицателен герой! - Ха, ха, Мартинов! Иди в ъгъла да се срамуваш! Ти няма как да знаеш, но лично големият поет и преводач Васил Сотиров е писал за мен. Затова сега децата ядат салата, а не хрупат теб. Нещастник, дето само перчемът ти стърчи над земята, а си вреш главата в дупката. За да имат бъдеще! Не някакво там бледо оранжево минало. Поне малко сол и пипер сложи, де! А какво беше прочутото куплетче? Чушки и доматки който не яде, ще пие без салатка като порасте! Потрес! Упадък! Дайте точка 18+! Мартинов припадна. Ряпата Кристина се закле никога повече да не проговори с домата Тодор. Най-щастлива беше чушката Стоянка, защото тя също участваше в поучителната салатка. Да си знае детето. Тъй де! С какво да пие. Краставицата Ганка също се присламчи към салатката, макар за нея нямаше нищо в римите . Оказа се, че и тя става. "Краставичка прибави, повече не му мисли", саморимува се тя. А каква е поуката, мили деца? Всъщност става дума за една чаша айрян. Така вкусна с доматки, чушки, краставица, магданоз, зехтин, малко лимон. И с толкова много витамини в нея! Който си е помислил друго, то е за сметка на неговата фантазия. Наздраве!

А каква е оригиналната и добре позната песничка за полезните зеленчуци?

Зеленчуци, който не яде Той голям не ще да порасте Не ще има розови страни. Всеки ще го победи. Морковчето вика ела тук Ябълка крещи и тя напук. Лелка зелка в ъгъла се смей, А домата червеней.

Тъй де, червенее си, при тези цени на пазара...

В тази салатка са всички зеленчуци, за да порастете големи, мили деца.

Забравихе зелката! За нея ще напишем друга приказка. Леля зелка Здравка е ще се втурне в лудо приключение с моркова Мартинов. Обещаваме, че ще открият съкровище.

Хапвайте и не се мръщете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ