Напишете дума/думи за търсене

5 техники за успокояване на афектираното дете

СНИМКА: kidsinthehouse.com

Много неща могат да накарат вашето дете да се ядоса и да започне да крещи и плаче. Въпреки това е важно като родител да го научите как да се справя с гнева. Помогнете му да осъзнае, че никога няма да получи желаното крещейки, но в крайна сметка му покажете, че не е съвсем погрешно да се чувства ядосан и да показва истинските си чувства.

Различните тактики работят най-добре за различни деца и по различно време, така че експериментирайте с някои от тези идеи, за да видите кои от тях пасват най-добре за малчугана.

1. Оставете му време, за да се успокои

Не изпращайте детето си да помисли само над казаното в стаята. Вместо това го попитайте дали иска да се успокои за известно време. То ще избере дали да отиде в стаята си, дали да излезе навън или пък да се скрие под масата. Важното е да изградите у него умение не да потиска емоциите си, а да ги разбира и преживява.

2. Дихателни упражнения

Можете да покажете на детето си някои прости дихателни упражнения, които ще му помогнат да управлява емоциите си. Това не е лесна задача, затова я превърнете в игра. Когато се чувства ядосан, го научете да издишва дълбоко, докато коремчето му „флопва“ навътре. След това накрайте малчугана да го издуе, сякаш е преял. Така ще знаете, че детето диша дълбоко, а това ще забави сърдечния му ритъм и ще го успокои. Не на последно място може дори да го разсмее.

3. Бавно броене

Децата обичат да упражняват новите си знания - включително и броенето. Затова го използвайте, когато се ядосат. Научете ги бавно да изброяват животни (едно сладко кученце, две сладки кученца, три...). Важно е да добавите един или два епитета пред животното, за да разсеят децата съзнанието си. Концентрирането върху числа ги отвлича от гнева и автоматично забавя дишането и сърдечния им ритъм.

4. Скала от 1 до 10

Може да мислите, че малчуганът ви плаче и се ядосва за всичко, но се опитайте да разберете колко голям всъщност е проблемът. Една от класическите техники е като го накарате да гласува по скалата от 1 до 10.

5. „Робот и парцалена кукла“

Стягането на всички мускули в тялото нагоре и последователното им отпускане е чудесен начин децата да изключат гнева си. Затова не подценявайте техника "робот и парцалена кукла". Първо накарайте детето си да застане сковано в поза на робот, а след това да разтърси цялото си тяло, сякаш е парцалена кукла. Дори може да измислите специален танц, който да изпълнява, щом се ядоса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ