Напишете дума/думи за търсене

Бебешко акне

Нормално е периодът на развитие на бебето да е съпътстван с обриви и зачервявания по кожата още от най-ранните дни. Повечето от тях са безобидни и изчезват сами.

Пъпчиците при т. нар. "бебешко акне" най-често се появяват по бузите, нослето и челото в рамките на 1 месец след раждането. Възможно е да се забележи влошаване в рамките на няколко седмици преди изчезването им от само себе си.

Поддържането на хигиена и начинът на къпане са особено важни за премахването на акнето. За целта трябва да изключите използването на бебешки сапуни в засегнатите зони. Трябва да почиствате пъпчиците само с напоен памук с чиста вода. Дори и най-добрата козметика, съобразена с възрастта и кожата на новороденото ви, може да доведе до влошаване на състоянието на пъпките.

Бебешкото акне се счита за нормално до 3-месечна възраст. Ако до това време не изчезне от само себе си, трябва непременно да се свържете със своя педиатър, който ще ви даде наставления как да се справите с проблема. Разбира се, за свое лично спокойствие, е хубаво да го направите още при появата на първите пъпки.

Кожният проблем засяга по-често момченцата, но това не означава, че дъщеричката ви не може да го има. Голяма част от бебета дори се раждат с акне. Като основна причина за него се считат хормоналните промени в организма на майката, които са особено осезаеми след шестия месец и влияят на плода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ