Напишете дума/думи за търсене

С нови препоръки в менюто на детската градина влизат суперхраните лимец, нахут, булгур, сусам

Традиционните забравени храни хармонично съжителстват с чия, киноа, авокадо, манго, броколи, салата айсберг, зеленчукови смутита.  Увеличават се порциите супа и второ за по-големите, десертът намалява.

Доказани суперхрани от традиционната българска кухня и най-полезните модерни екзотични продукти влизат в препоръките за менюто в детските градини. Сборникът е минал през одобрението на експерти на здравното министерство и е готов за печат. Съдържа над 420 рецепти, 25 от тях адаптирани от предложения на родители, съобщи проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диетитика в Националния център по обществено здраве и анализи, ръководител на експертната група, разработила сборника. Той включва ръководство за здравословно хранене и примерни седмични менюта по сезони. Заменя рецептурник от 2004 г., голяма част от който днес е неизползваема поради наредба на министерството от 2011 г., която не допуска предлагане на пържени храни и колбаси като основни ястия.

Новото ръководство въвежда

два варианта за

големината на порциите

на основните ястия и супите поради съществената разлика в енергийните потребности в двете възрастови групи в детските заведения – на 3-4 години и на 5-7 години. За малките супите и основното ястие остават съответно 100 и 130 грама,за по-големите се увеличават на 130 и 150 грама. Но в същото време се намалява големината на десерта - порциите стават съответно по 80 и 100 грама.

Корекцията е резултат, от една страна, на актуализираните научни препоръки за намаляване на въглехидратите като енергиен процент от дневните потребности на организма. От друга страна, се съобразяваме с родителските наблюдения, че в предучилищната възраст децата не се наяждат с порциите за 3-4-годишните, обясни проф. Петрова.

Преди се препоръчваше въглехидратите да осигуряват 55-75% от енергийната стойност на храната, сега границата е 45-60% от енергията. Има нови доказателства, че прием на

въглехидрати над

60 енергийни процента

рязко увеличава риска

от наднормено тегло, включително при децата и особено ако въглехидратите постъпват от добавени захари и рафинирани брашна, допълни специалистът. В голяма част от новите рецепти захарта е намалена чрез замяна с пресни и сухи плодове. Хлябът в сандвичите е по-малко,

пълнозърнестият става

първи избор, дадени

са и алтернативи с

безглутенови брашна

Включено е традиционното българско жито лимец, както и булгурът. Отпадат тестени закуски от бяло брашно - тутманици, пирожки, бутерки, мекици. Киселото мляко, изварата, българското саламурено сирене или кашкавалът са ежедневно представени в менюто чрез разнообразни рецепти. Под привлекателна форма и вкус се предлагат риба, птиче месо. Прекрасните български плодове и зеленчуци са абсолютен приоритет. Активно присъстват полезните български бобови храни - боб, леща, нахут, и традиционно използвани в кухнята ни семена като сусама. За разнообразие са включени нови интересни рецепти със здравословни храни от цял свят, за да може децата да ги обикнат и да станат част от модела им на хранене.

Наред с българската

студена супа таратор

се предлага испанската

доматена - гаспачо

Присъстват и навлизащите все по-активно в храненето у нас елда, киноа, чия, авокадо, броколи, брюкселско зеле, салата айсберг, манго, фурми и други модерни и полезни храни. Както и сравнително новите зеленчукови и плодови смутита и сурови кремове и сладоледи от плодове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ