Напишете дума/думи за търсене

Алкохол и бременност

Ако сте бременна, трябва внимателно да помислите какво е безопасно да пиете и да ядете. Алкохолът може да нареди на все още нероденото ви дете.

Изберете си безалкохолна напитка.

Да очаквате дете не означава задължително да избягвате социалните срещи. Затова е добра идея да намерите безалкохолно питие, на което истински да се наслаждавате.

Колко алкохол е безопасно да приемате, докато сте бременна?

Независимо дали планирате да има дете, дали сте бременна или кърмите, най-добрият начин да предпазите рожбата си от вредите на алкохола е като въобще не го консумирате. Дневният прием на спиртни напитки е от значение. Колколто повече пиете, толкова по-вероятно е това да навреди на бебето ви. Не е от значение дали приемате алкохол всеки ден или само през уикенда. И двата варианта са вредни.

Какви са ефектите на алкохола върху нероденото бебе?

Ако сте бременна и пиете алкохол, той преминава от кръвта ви през плацентата и достига до нероденото дете. Така може да навредите на мозъчното му развитие и костната му структура. Първото тримесечие е времето, през което най-бързо се изграждат органите. Затова тогава бъдете най-внимателни. Бебетата, засегнати от алкохола, могат да се разболят от спектър на феталните алкохолни разстройства. Феталният алкохолен синдром е един от тях. Приема на спиртни напитки може да увеличи риска от аборт и преждевременно раждане.

Какво да правите, ако се употребили алкохол преди да знаете, че сте бременна?

Не е изключено да пиете алкохол първите няколко седмици от бременността си, докато още не знаете, че чакате дете. Най-вероятно всичко ще бъде наред. След като обаче знаете, че сте бременна, е най-безопасно да избягвате пиенето.

Как да избягвате алкохола през бременността?

Избягването на алкохола може да е трудно през най-ранните етапи на бременността, докато другите не знаят, че чакате дете. Не е изключено да се чувствате задължени да се държите нормално, което включва пийването с приятели.

Бременността е естествен етап от жива ви, който не трябва да ограничава излизанията ви навън. Ако попаднете в ситуация, която включва пиенето на алкохол, е добра алтернатива да го замените с безалкохолен коктейл. Следните фрази също може да са ви полезни:

Не, благодаря, тази вечер няма да пия.

Не, благодаря, трябва да шофирам.

Имам важна среща на сутринта, затова ще пропусна.

Не се чувствам добре, затова предпочитам да не пия.

Ако пък сте свикнали да пиете по чаша вино вечер, за да отпочинете след тежкия ден, може да обмислите някой алтернативи като вземането на гореща вана, разходката или четенето на книга.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ