Напишете дума/думи за търсене

Бременна сте и имате котка у дома. За какво да внимавате

Не чистете сама котешката тоалетна и стойте далеч от нея. Оставете тази задача на партньора си.

Докато сте бременна, нека някой друг сменя котешката тоалетна. Има опасност вашата котка да носи токсоплазмоза. Ако няма кой, то винаги носете гумени ръкавици и измивайте ръцете си добре след това.

Токсоплазмозата е заболяване, което може да доведе до вродени дефекти при децата. Не е задължително котката да показва някакви симптоми на токсоплазмоза, затова бъдете внимателни докато сте бременни.

Преди всичко е важно да се подчертае, че не всички котки са носители на паразита, който причинява опасното заболяване. Когато паразитът ”Toxoplasma gondii” попадне в организма на котките, за да се предпази от вътрешна инфекция, той произвежда антитела, при което котките повече не могат да пренасят заразата. За да бъде способна една домашна котка да зарази стопанина си с токсоплазмоза, тя трябва преди това да е била изложена по някакъв начин на въпросния паразит, т.е. да е била пускана във външна заразена среда. Ако организмът не успее да произведе антитела, тогава котката става приносител на болестта и може да я предаде на човека.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ