Напишете дума/думи за търсене

Как да избираме играчки за детето?

Всяко дете се нуждае от играчки. Когато обаче ги купувате, има някои неща, за които трябва да внимавате. Възрастните често вплитат в детските играчки половите стереотипи, с които са израснали.

Например, ако сте широкоскроена майка, няма да имате нищо против синът ви да играе с кукли. Не разграничавайте цветово играчките на децата си. Розовото не е само за момичета, а синьото далеч не е само за момчета. Придържайте се към неутралните цветове.

Не на последмо място играчките трябва да са образователни. Нека не служат само за забавление. Най-добрият вариант е да изброяват абуката или да стримулират артистичните заложби на децата ви. Не е изключено да назовават различните животни с техните имена, натискайки съответната картинка и т.н.

Освен това психолозите препоръчват да вземате на момчето си мъжки играчки. Така ще стимулирате неговата полова идентичност. Но да не залагате само на това и да давате примери за житейски ситуации и отношения между половете с помощта на играчки за момичета. Например как куклата не трябва да се удря, защото е момиче, а дамите не се нагрубяват.

Някои играчки са интересни на детето само за кратък период от време и не е необходимо да давате пари за неща, които скоро ще са реквизит в коша за играчки.

Вместо това ги направите сами. Разбира се, не всичко може да се създаде в домашни условия, защото няма как да си осигурите автентичните материали и да гарантирате пълната безопасност на играчката, но определено има смисъл. Това изгражда силна емоционална връзка помежду ви, учи детето на творчество и не на последно място му носи истинското удоволствие да играе с нещо, в чиято направа е участвало.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ