Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти за инвитрото, които едва ли сте чували

Ин витрото представлява процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката.

Методът е разработен от британския учен Робърт Едуардс. За великото си постижение, дало шанс на милиони бездетни двойки по света да имат собствени деца, той получава Нобелова награда по медицина за 2010 г.

Първото бебе, заченато ин витро, е родено на 25 юли 1978 г. и се казва Луиз Браун. Родителите й, Лесли и Джон Браун, нямат деца в продължение на 9 години поради запушени фалопиеви тръби. Момиченцето се появява на бял свят с цезарово сечение в болница в Олдъм, недалеч от Манчестър.

Процентът на успеваемост на процедурата зависи от възрастта и физиологичното състояние на пациентката, квалификацията и уменията на лекарския екип, както и от технологичното ниво на оборудването. В повечето случаи той се движи между 20 и 30%.

Повече от 6 милиона деца по света са заченати и родени след ин витро оплождане, като над 170 000 от тях са от донорски яйцеклетки и ембриони.

През 1999 г. по-малката сестра на Луиз Браун – Натали, също зачената ин витро, става майка по естествен път, с което на практика се доказва, че децата, заченати по този метод, по нищо не се различават от останалите, нормално родени деца. По-късно самата Луиз също забременява по естествен път и през 2006 г. ражда свое дете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ