Напишете дума/думи за търсене

За първи път: Две жени износиха едно и също дете (Видео)

За първи път две майки износиха едно и също дете по време на развитието на плода, съобщи "Ню Йорк пост".

Ашли и Блис Култър успели заедно да дадат дом на ембриона благодарение на сравнително нова техника за оплождане. Бебето се е родило здраво преди пет месеца.

Техниката включва устройство, наречено INVOcell, което позволява процедура между ин витро оплождане (IVF) и вътрематочна инсеминация (IUI). При IVF учените оплождат яйцеклетката със сперматозоиди в лаборатория и след това прехвърлят получените ембриони в матката на жената. При IUI сперматозоидите се вкарват директно в матката, като целта е да се улесни спермата да достигне и оплоди едно яйце, обяснява Live Science.

Вместо яйцеклетката да се опложда в лаборатория, тя и сперматозоидите се поставят в малък флакон, вмъкнат във влагалището на жената, заедно с диафрагма, за да се гарантира, че ще остане на мястото си. Там с помощта на топлината на тялото се случва оплодителният процес.

След като ембрионът е бил инкубиран във влагалището на едната жена, докторът е отстранил ембриона и го е имплантирал в матката на другата жена, която го е носела до термина и е родила здраво бебе.

Ако целият процес е успешен, това позволява на единия родител да държи ембриона, докато се формира, а другият - да износи детето до раждането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ