Напишете дума/думи за търсене

Промените в тялото, които се случват през втория триместър на бременността

По време на бременността се наблюдават изменения, които са свързани с пигментацията на кожата. Областите, които най-често се засягат, са лицето, гениталиите, ареолите и кожата на корема.

Нарушенията, свързани с формиране на петна, които са с хиперпигментация по лицето, се означават като "chloasma gravidarum". Най-често се образуват по носа и бузите на жената.

Срединната линия, разположена между пъпа и перинемума на жената се означава като "linea alba" - бяла линия преди забременяване. По време на бременност тя се пигментира и потъмнява и се означава като "linea nigra".

Настъпилите промени по кожата на жената по време на бременност са свързани с повишените нива на прогестерон и естрогени. Обикновено няколко седмици след раждане започва обратно развитие на хиперпигметираните области и при голяма част от жените потъмняването напълно изчезва.

Отново поради увеличените хормонални нива по време на бременност при голяма част от жените може да се установи повишено окосмяване по лицето, ареолите или корема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ