Напишете дума/думи за търсене

Защо детето гризе ноктите си?

Вашето дете може да гризе ноктите си по много причини - за да привлече внимание, от скука, стрес, навик или просто за имитация на някой околен.

Този навик е един от най-обичайните, когато става дума за действия, произлизащи от нерви. Други подобни са засмукването на палец, бъркане в носа, играене с косата, както и скърцане със зъби. За съжаление това са и в повечето случаи неща, които могат да продължат заедно с порастването.

Детето може да става все по-разтревожено заради новите събития, които идват в живота му с годините - тръгване на детска градина, училише, първи контролни и домашни и т.н. Това безпокойство често остава скрито за някои родители и не могат да разберат защо детето им гризе ноктите си. Успокойте се, не го прави, за да се наранява. Просто това е единственият начин, по който може да изкара стреса от себе си. Подобно поведение се наблюдава много често и при малчугани, чиито родители се карат и живеят в конфликтна обстановка. Други деца пък си прехапват ноктите, когато гледат телевизия, защото им е скучно да стоят в една поза и не усещат какво всъщност вършат.

Има ли случаи, в които трябва да се притеснявате от този навик? Най-често той отшумява от само себе си, но ако продължи по-дълго, отколкото трябва, е хубаво да се посъветвате с детски психолог. Можете в домашна обстановка да изпробвате този метод, който ще помогне на детето ви да изразява емоциите си свободно и с времето това да му помогне да спре да гризе ноктите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ