Напишете дума/думи за търсене

Как детето се научава да говори?

След първите си 6 месеца е нормално детето да започне да издава различни звуци или срички като „ма“ и „та“. Истински проговаря обикновено след първата си годинка, но с всеки ден научава все повече и повече.

От 12 до 17 месец

В този период детето обикновено казва първите си думи и започва да разбира техните значения. Освен това ще родителите усещат как повишава гласа си, когато задава въпроси. Ще прави различни жестове, с които да показва какво иска – ще маха или ще сочи с пръст. Бебето ви ще разбира прости команди като: „Вдигни си играчката“ и „Ела до масата“.

От 18 до 24 месец

До 18 месеца детето ви трябва да има речник от 6 до 20 думи, а до втората си годинка те ще се увеличат до 50. Освен това ще може да образува прости изречения като „Вдигни ме“ и да довършва песнички с вас. Не трябва да се притеснявате, ако речта му все още не е ясна, това е нормално. Не на последно място малчуганът ще говори сам със себе си на свой измислен език.

От 25 до 36 месец

Детето ви ще започне да използва различните местоимения. Освен това се подгответе често да чувате думата „не“. С нея малчуганът ще отстоява независимостта си от вас. Когато е около 2-3-годишен, речникът му трябва да достигне поне до 300 думи. Подгответе се и за много въпроси от сорта на „Кога?“, „Къде“ и „Кой“. Детето ще бъде любопитно за всичко около себе си. Ще може и да водите простички разговори с него относно това как е минал денят му. Не се изненадвайте, ако обърка словореда на някоя от думите или използва неин омоним. Просто го поправете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ