Напишете дума/думи за търсене

На бременните германки ще им е по-лесно да разбират кои лекари извършват аборти

СНИМКА: pixabay

На бременните германки ще им е по-лесно да разбират кои лекари извършват аборти, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Германските депутати приеха вчера законодателни промени, свързани със забраната лекарите да рекламират услугата аборт. Подобна реклама е престъпление съгласно член 219 а от германския наказателен кодекс. Абортите в Германия са незаконни освен при наличието на определени условия през първите 12 седмици на бременността.

С влизането в сила на законодателните промени на лекарите ще им бъде разрешено да посочват (например на уебсайтовете си) дали предлагат извършването на аборти.

Въпреки това на лекарите не се разрешава да упоменават кой метод на аборт практикуват, като за получаването на допълнителна информация на пациентките ще се налага да се свързват с институции, консултационни центрове и медицински асоциации.

Тези ограничения провокираха критиките на лекари, пациентки и част от германската политическа опозиция, отбелязва ДПА.

Коалиционните партньори в германското правителство - Християндемократическият съюз и социалдемократите - постигнаха компромисно решение за промяна в закона по-рано този месец.

Като част от реформата ще бъде създаден единен регистър на лекарите, болниците и другите институции, в които е допустимо да се извършват аборти, както и методите за аборт, практикувани от различните лекари. Информацията в регистъра ще бъде актуализирана всеки месец и публикувана онлайн от федералните здравни власти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ