Напишете дума/думи за търсене

Храните с високо съдържание на фибри защитават бременните от високо кръвно

СНИМКА: Pixabay

Ново изследване показва, че богатият на фибри хранителен режим, включващ зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне на бременните да избягнат опасно повишаване на кръвното налягане, съобщи ЮПИ.

Става въпрос за често срещано усложнение, наречено прееклампсия. То се характеризира с повишаване на кръвното налягане, белтък в урината и отоци у бременните. Прееклампсията влияе също върху развитието на имунната система на фетуса в утробата и може да увеличи риска от алергии за детето и от автоимунни болести по-късно през живота му, предава БТА.

Австралийско изследване обаче навежда на мисълта, че промяна в хранителния режим може да намали риска от прееклампсия за бременните. В рамките на изследването е установено, че ниските нива на ацетатите - съставки, произведени от чревната микрофлора у бременните при поглъщането на фибри, увеличават вероятността от прееклампсия, но ферментацията на фибри в червата ги повишава. "Чревната микрофлора у бъдещата майка и хранителният режим изглежда са от решаващо значение за здравословната бременност - заяви ръководителят на изследването Ралф Нейнан от университета в Сидни. - Следването на препоръките да се консумират повече зеленчуци и да се яде по-малко може да е най-ефикасната първоначална стратегия за избягване на прееклампсия."

Учените констатирали също, че прееклампсията влияе върху развитието на важен орган на имунната система на фетуса - тимуса. Фетусите у засегнатите от прееклампсия бременни са с по-малки тимуси в сравнение с тези при здравословните бременности.

Авторите на изследването заключили, че количеството на произведените от тимуса имунни клетки (Т-клетки), особено на свързаните с превенция на алергии и автоимунни болести, е по-малко дори у 4-годишни деца, чиито майки са били засегнати от прееклампсия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ