Напишете дума/думи за търсене

Кои храни да въведем след навършване на 1 годинка

След навършване на годинка при здравите бебета, които не са проявили алергии до този момент, вече може да започнете захранване с проблемни храни.

Така наричаме онези продукти, които причиняват алергии и проблеми. Такива са млечните продукти. Най–добре е да започнете със сирене и кисело мляко, а прясното да го предложите след 1 година и 6 месеца - най–напред като съставка в печиво - кекс или друго.

После може да преминете и към цитруси - като ананас, лимон, грейпфурт, мандарина, портокал, киви. Можете да захраните и с горски плодове - боровинки, къпина, малина, червена боровинка, ягоди. Макар че е доста тежко – вече можете да захраните и със свинско месо. Медът вече също е подходящ за въвеждане. Храносмилателната система на детето е достатъчно зряла, за да се справи с него. Можете да въведете и лимец, както и орехи и бъз. Като споменахме орехи, това не означава да прекалявате с ядките. Бъдете внимателни и не злоупотребявайте с тях, защото са силни алергени.

Преди година и половина не предлагайте зелеви храни. Можете да го направите след навършване на осемнадесет месеца. Такива са къдраво, зелено, бяло и червено зеле. Може да давате и сладка царевица, на която на първо време да белите ципата, за да не бъде прекалено тежка за тепърва развиващото се стомахче на детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ