Напишете дума/думи за търсене

Мамо, откъде идват бебетата?

Този въпрос сигурно ще бъде зададен от детето, когато наближи 3-годишна възраст.

Кажете истината още отначало, отколкото да дадете неправдоподобно обяснение, което по-късно ще трябва да промените. Опитайте се да отговорите на въпроса така просто, както е зададен. Например можете да кажете: „Бебето расте на специално място вътре в майката.“ Не е необходимо да му казвате нищо друго, ако за момента това го задоволи. Но след известно време то ще иска да знае как влиза бебето там и как излиза.

Един простичък отговор е, че бебето расте от малко семенце, което винаги е било у майката. Ще минат доста месеци преди да запита каква е ролята на бащата. Някои смятат, че от самото начало трябва да се каже на детето, че ролята на бащата е да сложи своето семенце в майката. Може би това е правилно, особено когато се касае за малко момче, което чувства, че мъжът не играе никаква роля.  На въпроса, как излиза бебето, може да се даде подходящ отговор в смисъл, че когато то е достатъчно голямо, излиза през специален отвор.

А не е ли по-лесно и по-удобно да му се каже за щъркела? По-добре е от самото начало да му кажете истината, защото в противен случай по-късно то ще реши, че вие сте го излъгали. Все пак някои деца стават на 4 – 5 години, без изобщо да са задавали каквито и да било въпроси. Родителите понякога смятат, че такова дете е съвсем невинно и никога не е мислило по тези теми. Повечето хора, които са работили отблизо с деца, са склонни да се усъмнят в това. По-вероятно е детето да е добило впечатлението, че тези въпроси са неудобни и именно поради тази причина да са се притеснявали да ги зададат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ