Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем първата възглавница и матрак за бебето?

От момента, в който е позволено бебето да спи на възглавница, вероятно ще започнете да се питате какъв модел да изберете. Заложете на такъв без алергени от 100% памук или латексови възглавници. Добре е да избягвате възглавници от пух, защото са опасни и могат да предизвикат алергии.

Трябва да бъдете особено внимателни при избора на размер. Тя не трябва да е с този на възглавниците за възрастни. Подходящият за детска възглавница варира между 30-40 см дължина и височина от 5 до 7 см. За да разберете дали даден модел е подходящ, натиснете с ръка средата, за да прецените колко бързо възвръща формата си. Ако възглавница не възвръща формата си или я възвръща бавно, това означава, че е прекалено мека за детето. Ако пък се нуждае от повече време, за да възвърне формата си, това означава, че тя е прекалено твърда и не би била удобна за него.

Анатомичните възглавници е добре да се използват от деца над 5-годишна възраст. По време на тази възраст гръбначният стълб и особено вратът на детето имат нужда от възглавница, която да подпомага правилната им позиция по време на сън.

Важен е също така и матракът, на който спи детето. Трябва да е удобен и да осигурява спокоен сън. Добре е детето да спи на матрак със средна степен на твърдост. Меките изглеждат добър избор за подрастващите, но докато бебето не може да изправи главата си, е по-добре да спи на умерена твърда повърхност. При много твърдия матрак опорните точки на бебето са главичката и дупето,а това води до напрежение в гръбначния стълб. Умерено твърдият матрак допринася за намаляване на напрежението в мускулите на цялото тяло, осигурява ортопедична подкрепа на гръбначния стълб, подпомага правилното кръвообращение на бебето. Трябва да следите за качеството на материалите. Желателно е те да са естествени, а също така да са от антибактериален и антиакарен вид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ