Напишете дума/думи за търсене

6 неща, които вредят на плодовитостта

Дори и теглото ви да е в норма, ако се натоварвате прекалено много с физически упражнения във фитнеса, това може да повлияе на плодовитостта ви. Има редица фактори, които имат пряко отношение към шансовете ви за зачеване. Ето кои са най-разпространените от тях.

Възраст

Един от основните фактори за плодовитост е възрастта. С течение на времето тя намалява. Например средно статистически здравата 30-годишна жена има около 20% шанс да забременее всеки месец, в който се опита. За сравнение, когато стане на 40 години, този процент пада до 5.

Тютюнопушене

Около 13% от безплодието при жените се причинява от тютюнопушене, съобщава Американското дружество за репродуктивна медицина. Пушенето на цигари вреди и на мъжката стерилност, тъй като е причина за намалено производство на сперматозоиди.

Тегло

Теглото е от изключително значение при жените. Ако е наднормено, организмът може да започне да произвежда прекалено много естроген, което не е полезно за редовния женски цикъл. Недостатъчното тегло също не е полезно, тъй като може да доведе до спиране на овулацията.

Здравословни проблеми

За жалост понякога жените имат здравословни проблеми, с които модерната медицина все още не може да се справи напълно. Сред тях са ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници или аномалии на матката, причинени от предишни операции. Върху плодовитостта могат да повлияят бъбречните заболявания, нелекувана целиакия или болест на щитовидната жлеза.

Полови предавани инфекции

Нелекуваните гонорея и хламидия може да доведат до появата на тазово-възпалителна болест. Тя е опасна, защото може да причини трайно увреждане на фалопиевите тръби или матката и да направи забременяването невъзможно. Затова е важно редовно да се преглеждате за полово предавани инфекции.

Прекаленото физическо натоварване

Дори и теглото ви да е в норма, ако се натоварвате прекалено много с физически упражнения във фитнеса, това може да повлияе на плодовитостта ви. Проучване от 2012 г. показа, че жените с нормално тегло, които спортуват интензивно повече от 5 часа в седмицата, по-трудно забременяват. Това не означава да спрете с тренировките, просто трябва да са с умерена физическа натовареност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ