Напишете дума/думи за търсене

3 мита за бащинството, в които да не вярвате

Ако сте татко от скоро или тепърва ви предстои да станете такъв, има някои митове, които трябва да разбием за това какво точно ви очаква. "Представите" на обществото за това какво е да бъдеш баща отдавна са отживелица и нямат нищо общо с истината.

Единствено чувствата на бъдещата майка са важни

Неминуемо фокусът през бременността е върху бъдещата майка и промените, които се случват с нея. Ваша задача е да я подкрепяте в този момент и да й бъдете опора. Да реагирате с разбиране дори и на най-екстремните промени в настроението и да се съгласявате с всичко. Да, това е така! Но има едно "но". Напълно нормално е вие също да изпитвате притеснение от неизвестното. Неслучайно има психологически термин, наречен "синдром на бременния татко". Това е онова усещането, когато мъжът е толкова притеснен за новата си роля на баща, че започва да изпитва физически и психически неразположения. Това е напълно в реда на нещата и не ви прави по-малко мъж. В 21 век е повече от нормално чувствата на мъжа в бащинство да са по-изострени. Ролята на силния пол е по-утежнена поради куп обстоятелства. На първо място е способността за обезпечаване на семейството. Ако преди години е било една идея по-лесно да водиш добър начин на живот, днес съвсем не е така. Икономическата обстановка оказва влияние върху психиката и самоувееността за това дали мъжът ще успее да осигури всичко необходимо за жена си и децата си. Ето защо, вие -дами, трябва да сте също съпричастни към чувствата на своя мъж в този така важен период и за двама ви. Вашият партньор има нужда да даде гласност на емоциите си покрай появата на бебето. Естествено, не очаквайте да ги проявява със същия интензитет като вас, но това не означава, че зад сдържаността не се крие желание за разговори. Помогнете му да изразява гласно мислите си. Вие най-добре знаете как!

Най-важна за новороденото е майката

Майката определено е важна за бебето си и връзката им е неразрушима. Хранене, преобличане, гушкане и нежни песнички - всичко това се извършва в повечето случаи от мама, защото новороденото прекарва най-много време с нея. Това обаче не означава, че бебето не усеща липсата на таткото. Ето защо той трябва да се включва наравно в грижите, за да засили връзката помежду им. Вашето малко ангелче има нужда от своя татко също толкова силно, колкото и от вас. Старайте се те да имат време един за друг поне по 1 час дневно - време, в което да се гушкат, "играят" и да се смеят заедно.

Мъжът не може да се грижи за бебето

Истината е, че в днешни дни мъжете умеят повече "дамски" неща, отколкото предполагате. Достатъчно е само да им се даде шанс да се изявят. Да, те наистина са малко по-страхливи и със сигурност ще реагират с по-голям ужас от необходимото при вида на хлъзгавото бебешко телце по време на баня. Но това не значи, че не се учат бързо и не са също толкова ефективни в неуморните грижи, колкото и жените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ