Напишете дума/думи за търсене

Как се променя мозъкът през бременността

Колкото и да не ви се иска да повярвате, бременността влияе на мозъка на бъдещата майка в негативна насока.

Може да започне да забравя продуктите, които иска да купи, само минута, след като е влязла в магазина, да не помни къде е оставила чантата си или числата от телефонния й номер просто да изскочат от главата й. Интересен факт е, че жените, които очакват момичета, по-често забравят разни неща, в сравнение с тези, които носят момчета.

На какво се дължи?

Мозъкът на бременните жени плува в хормоните им, които се забавляват за сметка на паметта им. За това спомага и липсата на качествен сън, особено по време на първото и третото тримесечие. Все пак мозъкът им се нуждае от енергия, за да се концентрира. Всички промени, които се случват в живота им, малко или много ги стресират и пречат на способността им да се съсредоточат.

Изследвания доказват, че мозъкът наистина функционира различно през тези 9 месеца. Увеличава се активността в частите, свързани с емоционалните възприятия. На теория това е така, за да могат майките по-лесно да разпознават какво значат лицевите мимики на детето им. Обемът на мозъчни клетки дори намалява по време на третия триместър, което засилва процеса на забравяне. Това не бива да тревожи бъдещите родители. Мозъкът възвръща първоначалната си форма само няколко месеца след раждането.

Какво може да направите?

1. Не се обвинявайте. Дори да забравяте често, не винете себе си. Това е нормално, когато очаквате дете. Трябва само да поемете дълбоко въздух и да се успокоите. Самообвиняването води единствено до стрес и излишно напрежение, което няма да се отрази добре на нероденото ви дете.

2. Водете си записки. Ако трябва да запомните нещо – продуктите, които да купите от магазина, телефонни номера, приема на витамини и т.н., напишете голяма бележка, която да ви подсеща. Оставете я на очевидно място, така че задължително да я видите.

3. Разчитайте на телефона си. Модерните технологии са ваш приятел. Отбележете на календара в телефона си важните срещи, които ви предстоят. Така ще имате напомняне къде и с кого трябва да бъдете няколко часа преди уговорката, за да може да се подготвите.

4. Не губете чувството си за хумор. Позволете си да се посмеете, когато забравяте. Все пак кой не би се пошегувал, ако сте оставили дистанционното в хладилника.

5. Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини. Те помагат за поддържането на правилна мозъчна функция и развитие на нервната система както у бъдещите майки, така и у бебетата им.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ