Напишете дума/думи за търсене

Влизането в забавачка като на избори

Адресната регистрация вече ще има по-голяма тежест за забавачките

Правилото за уседналост влиза в сила от 15 септември

3 точки, ако поне единият родител живее в квартала над две години 

Влизането в детска градина в София става като гласуването на избори. От 15 септември т.г. в сила влиза правилото за уседналост в столичните квартали. И докато в местните избори уседналостта е за 6 месеца, то при кандидатстването за ясла или детска градина най-много точки ще има за 2 години живеене в квартала.
"Включването на този критерий дава предимство при класирането на деца по общите критерии (а не по социалните), чиито родители притежават постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община над 1 година. Това не означава, че няма да бъдат класирани и деца, чиито родители не отговарят на критерия "уседналост" или че ще се промени начинът на класиране по социални критерии. Припомняме, че критерият за "уседналост" предвижда допълнителни точки, както следва - постоянен/настоящ адрес на един от родителите/настойниците на територията на административния район, в който се намира детската градина/училището и не е променян преди подаване на заявлението:
- през последните над 2 години - 3 т.
- през последната от 1 до 2 години - 2 т.", обясниха от дирекция "Образование" към Столичната община.
Мнозина родители възнегодуваха, че въвеждането на уседналостта трябва да бъде още от месец май, когато е т.нар. голямо класиране, а за това през септември вече ще е прекалено късно. "Повече от година е гратисният период, в който всеки, който не е наясно къде живее, може да си промени регистрацията. Не виждам каква е пречката уседналостта да влезе от "голямото" класиране?! След септември свободните бройки се броят на пръстите на едната ми ръка", коментира недоволна родителка от столичния кв. "Изток".

Тежка битка се задава през септември за малчуганите
Тежка битка се задава през септември за малчуганите

"По повод появилите се питания защо критерият ще се прилага едва от 15 септември 2020 г., припомняме, че администрацията внесе предложение той да бъде въведен още през 2019 г., но в хода на дискусиите в Столичния общински съвет бе решено, че следва да бъде даден дълъг гратисен период, за да могат родителите да предприемат нужните действия за адресните регистрации", разясниха от Столичната община.

7000 хлапета са аут

Около 7000 малчугани останаха извън детските градини в столицата при приема през месец май м.г.
В новия бюджет на София се предвиждат над 63 млн. лв. за строителство на 13 детски градини, 2 ясли, 6 училищни сгради и ремонт на други 26. Отделно общината ще кандидатства за финансиране на изграждането на нови детски градини и със средства от държавата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ