Напишете дума/думи за търсене

17 невероятни начина да използваме сода бикарбонат

Понякога домашните рецепти с продукти като сода бикарбонат могат да бъдат по-ефикасни дори от най-скъпите препарати.

Все пак невинаги иновативните продукти ги е имало и хигиената на дома в миналото се е поддържала с подръчни средства. Ето по колко различни начини можете да използвате содата.

1. За почистване на мивката

Сложете сода върху гъбичката и почистете сифона и стените, за да отстраните остатъците от мазнина и да освежите цялостния вид на мивката.

2. Почистване на химикали от кората на плодовете

Когато измием плодовете с вода, смесена със съвсем малко сода, можем да сме сигурни, че върху тях няма да останат никакви вредни химикали. Особено подходящо е, когато ги даваме на децата.

3. Премахване на миризма от фризера и хладилника

Остра миризма от хладилника? Поставете в нея 1 купичка сода бикарбонат и готово! Получава се и с кафе на зърна.

4. Дезинфекция на хавлиени кърпи

Следващият път, когато перете хавлиените кърпи, сложете между тях 1 с.л. сода. Тя ще ги дезинфекцира и освежи. Ще премахне абсолютно всички събрали се миризми.

5. Почистване на бижута

Сложете сребърните бижута в купичка с оцет, смесен със сода и оставете да престои няколко минути. Резултатът е поразителен!

6. Премахване на петна от килима

Петната от килима са задължително правило, когато има деца у дома. Затова пък на помощ идва содата. С топла вода и гъбичка я разтъркайте върху петното и оставете да попие. След това изплакнете с чист парцал.

7. Премахване на миризма от обувките

Колкото и да е неприятно да се признае, има и такива моменти! С поставянето на сода в обувките, ще премахнете всяка миризма от тях. Можете да използвате найлоново пликче, което да оставите отворено вътре в тях.

8. Третиране на ноктите

Ноктите на ръцете и краката имат нужда от ексфолиране и избелване. Содата е естествен пилинг и с втриването й върху плочката ще забележите чудесни резултати веднага.

9. Сух шампоан за косата

Втрийте малко сода в корените изтърсете косата. Готово! Освежена е за секунди и то без да давате излишни пари за козметика. Освен това ще бъде премахната и миризмата.

10. Почистване на душа

Смесете оцет и сода и кажете "чао" на варовика по смесителя и душа в банята. 

11. Третиране на зачервявания

Зачервяванията по кожата се успокояват с нанасяне на тънък слой от прахчето. Оставете да подейства 10 минути и изплакнете.

12. Ароматизиране на дома и гардероба

Пликче със сода ще държи гардероба ви винаги свеж и ще премахне всяка миризма, която сте донеси отвън.

13. Почистване на гребени и четки

Често забравяме да почистваме четката за коса, а всъщност това е особено важно, ако не искаме косата ни да се замърсява по-бързо след миене. Веднъж седмично потапяйте четката си за коса във вода с разтворена сода бикарбонат в нея.

14. Ексфолиране на кожата

Едва ли не сте чували поне веднъж за премахване на мъртвата кожа от лицето с помощта на сода. Лесно, евтино и бързо, но с безотказен и невероятен резултат! Разтрийте малко от праха върху навлажнена кожа и и след това изплакнете с хладка вода. Ще почувствате лицето си напълно обновено. Можете да приложите същия метод и за тялото си.

15. Почистване на печката

Фурната е едно от местата в дома, които събират най-много мръсотия.Веднага след изстиване на печката минете стените с гъбичка, поръсена със сода, за да отнемете наслагванията. Така кухненският уред винаги ще блести от чистота. 

16. Премахване на миризма от мебелите

Първо минете мебелите с подходяща приставка на прахосмукачката, а след това ги минете хубаво с навлажнен с топла вода парцал и сода. Ще бъдат като нови! Не го правете, ако са кожени, за да не нараните повърхността. 

17. Избелване на зъбите

Кой не е чувал за избелване на зъби със сода? Да, ефективно е, но все пак не прекалявайте с количеството, за да не увредите емайла им.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ