Напишете дума/думи за търсене

Бебе се ражда на круизен кораб, на 14 часа път от болница. Тежи само 680 грама, но оцелява

Същинско чудо и борба е недоносено бебе да оцелее. А какво остава, когато се роди насред океана и е далеч от болница? 

Такава е съдбата на малкия Хейдън Морган, за когото разказва "Washington Post". Момченцето се ражда на круизен кораб, насред океана, на 14 часа път от най-близката болница.

"Докторите ни казаха, че е "бебе - чудо"", разказва майката Емили Морган. Семейството е от Юта. Заминават на почивка на круизен кораб заедно с по-голямото си момиченце. По това време бъдещата майка е в 5 месец. Още през втората вечер на кораба, от силното движение на вълните и новата обстановка, Емили получава силни контракции. В началото заедно със съпруга й Чейс  не са особено разтревожени, защото вече са минали през една бременност и смятат, че това са Бракстън Хикс контракции или иначе казано - "фалшиви" контракции. Не много дълго след това двамата разбират, че са подходили наивно и дори неразумно, пренебрегвайки сериозността на ситуацията и усложненията, които могат да възникнат. Затова, когато болките стават нетърпими, отиват в лекарския кабинет. Сестрата разбира, че раждането предстои и вика главния лекар на кораба. 

Никой от екипажа не е подготвен за нещо подобно, а на кораба не присъстват дори минимални условия за поддържане на живота на едно недоносено. Въпреки това няма какво да се направи и докторът приканва Емили да напъва. Раждането е тежко, но още по-труден е моментът, когато малкият Хейдън не проплаква. Докторите казват на майката, че бебето е родено мъртво и не диша. Настъпва гробна тишина. Емили ги моли все пак да й го дадат, за да го види. Съпругът й Чейс се разстройва и казва, че повече никога в живота си не иска да има деца, за да не му се налага да минава през този кошмар отново. Но секунди след това става чудо! Бебето поема дълбоко въздух и проплаква!

Всички получават облекчение и сякаш за миг светът им става по-слънчев и усмихнат. Тогава обаче предстои нова трудност - как ще поддържат недоносеното бебе живо, докато бъде транспортирано до болница?  Хейдън тежи само 680 грама. Поставят му кислородна маска и го увиват в куп одеяла. През 1 час ги затоплят в микровълнова и ги подменят. Веднага организират хеликоптер с кувьоз, който да ги посрещне на най-близкото пристанище. Капитанът на кораба постоянно проверява и пита живо ли е бебето, докато прави всичко възможно да стигне възможно най-бързо.

След 14 часа бебето е откарано в лечебно заведение и е прегледано и поставено в кувьоз в неонатологично отделение в Пуерто Рико. Там прекарва 3 дни, а след това е транспортирано в Маями. Едва когато състоянието му се стабилизира, родителите му избират име. Към днешна дата малкият Хейдън расте жив и здрав, а екипажът на круизния кораб винаги ще го помни като най-специалния си пасажер. Вижте снимките на семейството в нашата галерия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ