Напишете дума/думи за търсене

Първи рожден ден на бебето - как да го организирам (подробен наръчник)

За празненството трябва да изберете такова време от деня, в което бебето да не е гладно и да е отпочинало. Т. е. то не трябва да продължава твърде дълго, защото е възможно прекалената празничност да го изнерви и подразни.

Първият рожден ден на вашето бебе е дългоочаквано събитие, тъй като означава пълна една година от рождението на детето ви. В това време са включени много промени и постижения, както и много прегръдки, усмивки и сълзички. Някои майки предпочитат големи и шумни партита с много дечица, а други – семейни събирания.

Много мами чакат до последния момент, за да започнат да планират партито за първия рожден ден на бебето си. Най-подходящото време за това обаче е, когато то е на около 10 месеца. Така ще имате достатъчно време за всички детайли, без да се налага да бързате и да сте изнервена.

За празненството трябва да изберете такова време от деня, в което бебето да не е гладно и да е отпочинало. Т. е. то не трябва да продължава твърде дълго, защото е възможно прекалената празничност да го изнерви и подразни. Макар за вас това да е много приятно и запомнящо се изживяване, то за него със сигурност съвсем не е толкова забавно.

Украса

Всеки обича балони, особено пък бебетата! Няма нищо по-лесно и същевременно ефектно от тази декорация. Но все пак гледайте да не претрупвате помещението с тях. Изберете цветовете и разположението им в зависимост от темата, на която сте се спряли.

Изберете снимки и

предмети от първата

година на бебето

и ги използвайте за декорация на мястото, където ще празнувате. Отпечатайте ги в различни размери и ги залепете на цветни картони или пък ги поставете в рамки. Можете да поставите като акцент на масата любимата играчка на детето. Изрежете големи единици от различни видове цветна или шарена хартия и ги закачете по стените. Направете специална книга за гости, в която да оставят пожеланията си. Внимавайте да няма балони около малките деца, за да не се стреснат, ако някой от тях се спука.

Торти

Все по-разпространено правило у нас е да се взимат два сладкиша за партито. Единият е специално за бебето. По американска традиция то си взима с ръка от него и може да прави каквото си пожелае. Това е и прекрасен момент за снимки. Детето отчупва с ръчичка от тортата, а след това омазва и цялото си лице. Другата торта съвсем логично е за гостите. Можете да вземете и такава под формата на мъфини. Ще бъде оригинално и много по-лесно за гостите. Няма да се налага да разрязвате парчета.

Снимки

Ако организирате партито през агенция или запазвате места в ресторант, то е много вероятно да ви бъде осигурен фотограф. За да не натоварвате бюджета си обаче, можете да разчитате на себе си за снимките. Пригответе си фотоапарат и помолете всеки от гостите да прави снимки, когато види подходящ момент.

Кого да поканя?

Започнете на първо място с всички онези хора, без които вашето парти не може да се осъществи. Броят на гостите зависи най-вече от бюджета, който сте си отделили.

Ако имате достатъчно голям дом и искате да спестите малко пари, рожденият ден вкъщи е добър вариант. Може би

най-голямото предимство

на тази идея е,

че бебето ви има

къде да си подремне,

ако се умори. Плюс това за него ще бъде много по-удобно и спокойно, ако е в позната среда.

Нека разгледаме обаче и предимствата на рождения ден в ресторант или детски кът. Със сигурност ще бъде по-скъпо, но не се занимавате с почистването на пространството, както и с развлечението на малчуганите. В повечето случаи на тези места има осигурени аниматори, които се грижат за забавлението на децата.

Как да избера тема?

Трудно е да разберете кой е любимият герой на детето ви, когато то е още твърде малко. Затова бъдете наблюдателни. Има ли то любима играчка, с която спи всяка вечер? Или пък любима книжка, която иска да му четете? Ако е така, възползвайте се от това и го използвайте за тема на партито.

Меню

Менюто трябва да е съобразено с възрастта на дечицата, които ще присъстват. Трябва да има както за малките, така и за родителите им. Ето защо понякога празненството у дома се превръща в трудна задача, която изисква голяма подготовка и дълги часове, прекарани в кухнята.

Храни и закуски, които са здравословни и могат да се ядат в движение, също са добър избор. Съобразете да има мини сандвичи от пълнозърнест хляб със сирене, пилешко, както и много зеленчуци, които да са нарязани на пръчици.

Костюми за партито

Бебешките костюми са неустоими и придават особена атмосфера на партито. Ако разполагате с повече средства и познавате децата, можете да им поръчате готови костюми. Цената е на ден. Не забравяйте да поискате отстъпка за количеството.

Покани

Първото впечатление е много важно. Започнете с поканата. Съобразете я с темата на празненството. Ако в крайна сметка не измислите такава, е добра идея да ги направите под формата на памперс. Отрежете правоъгълно парче хартия. Хубавите хартии и декорации ще намерите в магазините за художници. Прегънете го на две под формата на триъгълник. После сгънете ъглите към центъра, така че да заприличат на памперс. Захванете го с безопасна игла. Напишете вътре текста и го направете като допълнително картонче, което да пъхнете вътре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ