Напишете дума/думи за търсене

Преди опити за зачеване проверете холестерола

З нае се, че холестеролът вреди на сърцето, но високите му нива могат да навредят на шансовете на една двойка да станат родители, пише "Дейли Мейл".

Проучване е установило, че на жените с артерии, запушени от мазнините в кръвта им им отнема повече време да забременеят, отколкото на тези, чиито показатели са нормални.

Ако и двамата партньори имат повишени нива на холестерол , забременяването отнема още повече време.

Учените от изследователското звено на американското министерство на здравеопазването, препоръчват на двойките, които искат да създадат семейство, първо да проверят нивата си на холестерола.

Изследователите проследили съдбата на 401 двойки, които правели опити да имат бебе. Нито една от жените не е имала проблеми с плодовитостта и всички дами са били на възраст между 18 и 44 години.

За период от една година 347 от жените заченали, а 54 – не. Кръвните проби, взети в началото на проучването, ясно показали връзката между плодовитостта и холестерола.

Доктор Енрике Шистерман, който е участвал в изследването, заяви: "Ние отдавна знаем, че високите нива на холестерола увеличават риска от сърдечни заболявания.

От нашите данни става ясно, че освен това холестерола намалява шансовете за забременяване. Двойките, които искат да създадат дете мога да увеличат шансовете си за забременяване, ако първо се уверят, че нивата на холестерола им са в приемливи граници".

Не е напълно ясно защо холестеролът засяга плодовитостта, но той е от ключово значение за синтеза на полови хормони като естроген и тестостерон в организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ