Напишете дума/думи за търсене

Мъжът, който спаси 2 млн. бебета

Един мъж остава в историята със своята благородна постъпка.

Причината за това е невероятният му рекорд: досега е дарил кръв над 1000 пъти и е спасил живота на повече от 2 000 000 бебета от цял свят.

Австралиецът Джеймс Харисън е роден през 1936 г. 13-годишен, той е подложен на тежка операция на гръдния кош. По спешност е необходимо да му се преелят 13 л. кръв. Тази случка преобръща живота му. Той взима решение, щом навърши пълнолетие, на свой ред да стане кръводарител.

Годините минават и той наистина спазва своето обещание. Оказва се обаче, че лекарите откриват в кръвта му специфични антитела, които помагат на бебета с резус-изомунизация (т.нар. резус конфликт) – тежка форма на анемия, застрашаваща живота им.

Тя се причинява от несъвместимост между кръвта на майката и на детето й. Може да се развие, както по време на бременността, така и малко след раждането. Заболяването води до унищожаването на червените кръвни телца в организма на новороденото.
Кръвта на Джеймс Харисън съдържа Rho(D) имуноглобулин. Той се използва за направата на ваксина, която се дава на майката и бебето, за да се предотврати евентуален резус конфликт, както и създаването на антитела в тялото на детето. Австралиецът дарява кръв на всеки 2-3 седмици (това е минималното време, допустимо от медицината). Резултатът: над 2 000 000 спасени бебета

"Надявам се този рекорд да бъде подобрен, защото това ще значи, че някой ще е дарил кръв 1000 пъти", коментира Харисън.
Поредното доказателство за голямото сърце на този човек е фактът, че седмица след смъртта на жена му (бракът им продължава цели 56 години!) той отново е в болницата, за да дари кръвта си и да спаси детски живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ