Напишете дума/думи за търсене

Могат ли бременните да ядат люто?

Много жени, които носят първата си рожба, са се сблъсквали с въпроса могат ли да консумират пикантни или люти храни, люти чушки и други.

Отдавана се спекулира, че консумацията на пикантни храни в края на бременността може да стане причина за преждевременно раждане. Тук е моментът дебело да подчернаем, че лютото просто няма как да предизвика родова дейност. Ако те имаха някакво подобно действие горките мексиканки нямаха да имат никакъв шанс да износят бременността до термин.

За жалост лютите чушки и пикантните подправки няма да предизвикат раждане дори при дамите, преносили бебетата си, които нарочно ги консумират с надеждата да предизвикат по някакъв начин раждане. Всъщност храната, която консумираме по време на бременност и докато кърмим, спомага за формирането на вкусовете на бебето. Интересна подробност е, че жените масово променят вкусовите си предпочитания по време на бременност. Близо 85% от дамите, които включват люти храни в менюто си, носят в утробата си момче.

Бременните могат да ядат люто, стига то да не дразни стомаха им или от него да получават киселини. Но родилките, които кърмят, не бива да консумират пикантни храни, защото пикантният вкус оказва влияние върху вкуса на кърмата. За никого не е тайна, че голяма част от бременните жени променят вкусовите си предпочитания през деветте месеца.

В това няма нищо странно като се има предвид, че при бременните жени се променя хормоналния фон. Някои от тях реагират на рязкото повишаване на хормона на бременността с гадене, а други – с постоянно чувство на глад.

Хормоните оказват влияние не само върху обонянието, а и върху състава на слюнката. Поради тази причина се променят и вкусовите предпочитания на бременните жени. Основната задача, пред която е изправен майчиният организъм, е да защити детето. Вероятно това е и едно от причините, поради които по време на бременността много жени се отвращават от аромата на цигари и алкохол.

Придържайте се към балансиран и здравословен хранителен режим. Ако организмът на бременните жени изпитва недостиг на някакво вещество, той незабавно изпраща сигнал за глад. Ако на бременната не й достигат протеини например, тя започва да изпитва остра нужда от прием на храни, съдържащи протеини. По този начин организмът на бъдещата майка се опитва да си набави запаси за „черни дни“, за да може да осигури храна на плода в случай на недостиг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ