Напишете дума/думи за търсене

Защо сънят на бебето е неспокоен?

Защо бебето е неспокойно по време на сън и се буди често? Това е въпрос, който наистина много нови родители си задават.

Една от причините може да бъде, че вашето бебе не се е нахранило и затова се събужда често. Да яде по-малко, а в същото време майката да си мисли, че суче достатъчно. Друга причина може да е и температурният дискомфорт. Децата не обичат да им е много горещо - въпреки че майките винаги гледат да ги обличат и завиват колкото се може повече. Има едно разбиране, че детето трябва да носи една дреха повече от това, с което майката е облечена. И ако вечер бебето се къпе, трябва да се къпе в друго помещение, а не в помещението, където спи. Защото понякога родителите затоплят стаята, за да не му стане студено като го къпят, изкъпват го и след това го обличат в същото помещение. При такава висока температура бебето не се чувства добре и затова не може да спи. По принцип едно здраво дете през първия месец трябва само да яде и да спи.

Може неспокойният сън да се дължи на това, че детето не е почистено, не е измито, не е сменен памперсът. Това всъщност може да се направи за неспокойния сън. Освен това децата обичат да спят, когато са навън, защото е по-свеж въздухът, така че в някои случаи през деня родителите може и да ги извеждат навън, за да спят по-добре.

Късната и обилна вечеря също пречи на добрия сън на детето. Около 40% от децата имат рефлукс в различна степен. Когато едно такова дете си легне с пълен стомах стомашният сок се връща към хранопровода и трахеята, детето става неспокойно, често има и кашлица без да е настинало. Пиенето на вода преди лягане още повече усложнява положението, тя разрежда стомашното съдържимо и то по-лесно се връща към хранопровода. Децата трябва да вечерят поне 2 часа преди лягане, и то без течности. Но това, разбира се, важи само за вече порасналите деца, а не за бебетата.

Когато говорим за спокойния сън на детето, от значение са не само външните фактори, но и навиците, които самите вие сте създали. Такива са на пример люлеене, биберон, спане между родителите. Те трудно се изкореняват и траят години. Причината е, че много родители не умеят да казват "не". Детето свиква да му се угажда и често се наблюдава нарушение на режима на сън и бодърстване. Липсата на бариери за детските капризи може да се окаже тревожно за самото дете, то не знае какво се очаква от него и става нервно и неспокойно, което се отразява и на съня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ