Напишете дума/думи за търсене

Ужилване от насекоми през лятото - как да предпазим детето?

Важно е родителите да знаят, че освен зачервяване, сърбеж, парене и болка ухапванията на някои насекоми могат да бъдат животозастрашаващи, макар и рядко.

Ужилванията от пчели и оси са най-честите причинители на алергични реакции както при възрастните, така и при децата. Комарите в повечето случаи причиняват местни токсични реакции и по-рядко алергични реакции.

Алергиите се считат за генетични заболявания с наследственост. Когато единият или и двамата родители са с алергия към насекоми, вероятността детето също да има такава е голяма. Изследванията, с които се доказва алергията към насекоми, са кожни проби със съответния алерген или определяне на специфични антитела към определените насекоми. Анамнезата също е много важна за поставяне на диагнозата. Алергиите вследствие ужилвания от насекоми са сравнително редки. Клиничните изяви са от леки до много тежки.

Местната реакция е лека проява на алергия към насекоми. Обикновено това е сърбяща рана, мястото на ужилването е по-мащабно и подуто, възможно е да се появят мехури и/или оток. Налага се прием на антихистамини, за да се ограничи разрастването. Обикновено този тип реакция преминава в рамките на два-три дни. Това са и по-честите прояви. По-тежки симптоми са уртики и сърбеж по кожата на цялото тяло, подуване на лицето, ускорен сърдечен ритъм. Понякога се получават отоци на горните дихателни пътища със затруднено или свиркащо дишане. За щастие, при децата анафилактичен шок след ужилване от насекоми се среща по-рядко в сравнение със случаите при възрастни.

При ужилване от пчела родителите трябва внимателно да огледат наранената кожа и да извадят жилото по възможно най-бързия начин. При осата жилото не остава в кожата. Важно е да избягват стискането, защото по този начин секретът може да се разнесе в тъканта. Добре е да наложат студен компрес, за да облекчат състоянието на детето. Ако няколко дни след ухапването от насекомо мястото стане болезнено, подуе се и е горещо на допир, консултацията с педиатър или алерголог е задължителна. Ако детето е алергично, родителите трябва винаги да са добре подготвени и да носят със себе си необходимите медикаменти, които да приложат веднага – още в първите минути след ужилването. Тези медикаменти са предварително уточнени след консултация с алерголог, също както и последователността на поставяне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ